ЗКВ: Искре и медаље великим културним прегаоцима

НОВИ САД: Балерини Ани Ђурић, управнику Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз Валентину Венцелу, ауторки пројекта „Векови Бача“ др Славици Вујовић и књижевнику Селимиру Радуловићу додељене су овогодишње традиционалне награде Завода за културу Војводине, из области културе.
Zavod za kulturu Vojvodine Foto: Zavod za kulturu Vojvodine
Фото: Завод за културу Војводине Фото: Завод за културу Војводине

Ова годишња признања се додељују великим и значајним културним прегаоцима, у четири категорије.

„Искру културе“, која се додељује за савремено стваралаштво младом аутору до 35 година, добила је Ана Ђурић, првакиња Балета Српског народног позоришта, на чијој сцени је остварила бројне значајне улоге, и за њих досад добила више признања. Ова двадесетседмогодишња првакиња новосадске балетске сцене, готово деценију уназад има кључну улогу у целокупном репертоару Балета СНП -а.

Медаљу културе за мултикултуралност и интеркултуралност Завод за културу Војводине доделио је Валентину Венцелу, глумцу који је каријеру остваривао и у Мађарској, да би се 2013. вратио у Нови Сад и постао директор Новосадског позоришта. Члан је УО СНП -а и председник Заједнице професионалних позоришта Војводине, такође и иницијатор међународног фестивала језичких мањина „Синерџи“, за шта му Завод за културу Војводине посебно одаје признање овом наградом.

Др Славица Вујовић је иницијаторка, ауторка и руководилац развојног пројекта интегративне заштите „Векови Бача“ који се реализује у три кључна правца:ремедијација, конзервација и презентација, односно управљање културним наслеђем тврђаве Бач, Фрањевачког самостана у Бачу и православног манастира Бођани. Завод за културу Војводине је Славици Вујовић доделио управо овогодишњу Медаљу културе за очување културног наслеђа. Иначе, пројекат конзервације и рехабилитације тврђаве Бач, као интегрални део пројекта „Векови Бача“, награђен је ове године Гран пријем награде европске уније за културно наслеђе Европа ностра. Књижевник Селимир Радуловић добитник је Медаље културе за животно дело, односно за укупно стваралаштво. Објавио је осам књига песама, које су превођене на македонски, руски, грчки и немачки језик. У издању Српске књижевне задруге и Православне речи објављена су му Изабрана дела (I-V). За свој књижевни рад добио је низ признања. Био је на челу неколико најзначајнијих културних институција, а тренутно је управник Библиотеке Матице српске, потпредседник Удружења књижевника Србије, члан УО Матице српске и председник УО Српског народног позоришта.

Лауреатима ће награде бити уручене у петак, 14. децембра, у холу Покрајинске владе, на свечаности коју Завод за културу Војводине организује од 18 часова.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести