Злакуса 2017: 13 уметника из осам земаља

УЖИЦЕ: Традиционална, 22. Међународна колонија уметничке керамике “Злакуса 2017”, биће одржана од 8. до 18. августа, а како су саопштили организатори, учествоваће 13 уметника из осам земаља.
keramika
Фото: pixabay.com

Међународна колонија уметничке керамике Злакуса представља један од најзначајнијих културних догађаја у граду Ужицу, која се одржава сваке године. Она има и међународни карактер на који смо јако поносни. Ова манифестација представља јединствен спој традиционалног заната, лончарства, и савремених тенденција у уметности, рекао је члан Градског већа задужен за друштвене делатности Петар Благојевић.

Он је навео да је до сада више од 300 уметника посетило ову колонију, неки од њих су по први пут и Србију и Ужице и Злакусу и то је нешто што је додатна вредност читаве ове манифестације. 

Међународна колонија негује традицију, негује уметност и отвара Ужице према свету. Из тих разлога Град Ужице и Министарство културе ће и даље подржавати ову манифестацију, рекао је Благојевић.

Председник Удружења и аутор пројекта “Керамика Злакуса“, Софија Бунарџић, истакла је да ће ове године Злакуса угостити уметнике из Туниса, Египта, Мексика, Шпаније, Хрватске, Турске, Грчке и Србије, објављено је на сајту града Ужица.

На овој 22. колонији имаћемо уметника из још једне земље која до сада није имала учесника, то је Тунис, тако да за ове 22 године, имамо учешће уметника из 33 државе, изјавила је Бунарџић.

Она је рекла да је домаћин овогодишње Колоније лончар-грнчар Милан Савић.

У финансирању Колоније учествују Министарство културе са 350.000 динара и Град Ужице са 400.000 динара. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести