Осликани тањир, вазе и бокали Пабла Пикаса

Поседовање неког уметничког дела које је створио Пабло Пикасо многима ће се учинити као санак пусти, али снови понекад знају и да се остваре.
pikaso5
Фото: Youtube Printscreen

Међутим, има један предуслов. Треба бити скроман. Не тражити слике која вреде милионе евра, већ керамику од неколико стотина евра с потписом и креацијом великог шпанског и светског генија. Кључ је у тањирима, бокалима, вазама...  Пабло Пикасо је несумњиво био један од најзначајнијих и најутицајнијих сликара  20. века, али је у  области апстрактног импресионизма његова керамика такође била изванредна.

Фото: Youtube Printscreen

У лето 1946. године, боравећи на југу Француске у заливу Хуан, Пикасо одлучује да посети годишњу изложбу грнчарије у Валорију. Валори је био познат по плодној земљи и  глини  изузетног квалитета, а још од римског доба па све до двадесетих година 20. века, представљао је и важан центар за производњу керамике. На овој изложби Пикаса је нарочито заинтересовао штанд „Мадура” па је затражио да упозна ауторе радова.

Породица Рами  га је позвала у своју радионицу Мадура. Спремно је прихватио изазов, па је, поигравајући се свежом глином, измоделовао три предмета који су остављени да се осуше и испеку. Након годину дана Пикасо се вратио и затражио да види своје радове. На његово одушевљење били су у изванредном стању. То га је подстакло да се поново баци на посао.

Фото: Youtube Printscreen

Део радионице био је преуређен за његове потребе и све до 1973, када је преминуо, израдио је велику колекцију предмета од керамике радећи у овом новом материјалу који је толико заволео.

Док је радио са керамиком, упоредо са техничким саветима Сузане Рами, намерно је мењао положаје појединих делова (дршке или сиска на чајнику) приликом прављења предмета добијајући генијалне, потпуно оригиналне фацијалне и анатомске облике. Користио је нестандардне алате за обраду површине, попут кухињских ножева или избушеног посуђа.

Фото: Youtube Printscreen


Птица на Пикасовим керамикама

Фото: Youtube Printscreen

Доминантни мотиви Пикасове керамике постали су лица, мртва природа, животиње као што су птице, козе, рибе, митске сцене кентаура и фауна. Као и у ранијим периодима показује интересовање за борбе бикова и тореадоре, али и за класичне пејзаже једноставног медитеранског живота.


Од 1946. до 1971. године, Пикасо је направио четири хиљаде оригиналних керамичких радова. Међутим, као један од највећих графичара 20. века, Пикасо је желео да пронађе начин да пробране радове копира, али и одржи квалитет гравуре. У томе је наравно и успевао тако да су нека керамичка дела рађене у серијама од 250 до 500 комада, те се процењује да је Пикасо укупно  урадио око 25.000  предмета. (Један од њих можда негде чека и на вас?)

Фото: Youtube Printscreen

Оно што је и најважније је чињеница да не морате имати предубок yеп или бити оснивач Гугла да бисте купили свог Пикаса. Керамика уметника може се на неким аукција, ако имате среће,  купити од 750 евра па навише.  С обзиром да је урадио око 25.000 разних тањира, ваза, чинија скулптура животиња... има шансе да на неки комад натрчите и на некој пијаци антиквитета у Паризу, Бриселу, Минхену или Бечу.

Фото: Youtube Printscreen

Лов на Пикаса може да почне.

Дејан Урошевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести