Представљен Претраживач културног наслеђа

БЕОГРАД: Претраживач културног наслеђа покренут од Министарства културе и информисања Србије уз стратешку подршку компаније Мајкрософт Србија, представљен је данас у просторијама министарства. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Претраживач представља национални пројекат у области дигитализације у култури и настао је са циљем да се најширој јавности представе дигитализовани фондови и обезбеде информације о културном наслеђу које се чува у библиотекама, архивима, музејима, галеријама и заводима за заштиту споменика. 

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић истакао је да претраживач као први обједињени портал за претрагу културног наслеђа Србије и мапирање споменика и установа културе, гарантује веродостојност обрађених података који су резултат стручне обраде запослених у установама културе.

"Претраживач омогућава корисницима да уношењем кључне речи на једном месту, добију основне информације о неком траженом појму. Језиком свакидашњице, то је нека врста Гугла за српску културу", казао је Вукосављевић.

Он је оценио да ће овај претраживач бити покретач многих позитивних процеса у међуинституционалној сарадњи и разумевању и јачању културног индентитета, привлачењу нове публике и популаризације културе у друштву.

Жељко Вујиновић из Мајкрософта казао је да му је велика част што је био у прилици заједно с компанијом коју представља да помогну тако важан пројекат од националног значаја. 

"Наишли смо на добре саговорнике у Министарству културе и информисања који су препознали знацај дигитализације и како модерне технологије могу да допринесу у сегменту који често није препознат од многих. Важно је да препознамо благо у нашим установама културе и нађемо начин да га промовишемо и на тај начин представљамо нашу земљу", казао је Вујиновић. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести