Премијера "Заспанке за војнике" у СНП-у

У Српском народном позоришту вечерас је одржана новосадска премијера филма „Заспанка за војнике“, аутора Предрага Антонијевића, по мотивима  „Српске трилогије“ Стевана Јаковљевића, војника у Великом рату, који је забележио аутентичне догађаје и сећања на своје саборце из ратног вихора.
1
Фото: TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

„Цена којом је, пре тачно 100 година, слобода плаћена била је огромна. Ништа мања, није била ни слава којом су се тада овенчали наша војска и наша земља – слава која припада само најхрабријима, најистрајнијима и најморалнијима“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, уочи вечерашње премијере филма.

То су они синови Србије са којима је она, како је истакао, по ко зна који пут васкрсла, заогрнувши се славом какву није имала никада - ни пре, ни после тога.

Подсетивши да су победом српске војске створени услови за, како је оценио, велике, епохалне политичке одлуке каква је била и одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији, председник Мировић казао је да ће Покрајинска влада допринети осветљавању тог дела наше историје низом догађаја 24. и 25 новембра, када се и навршава 100 година од присаједињења.

Фото: TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

„Управо у том духу ћемо, крајем новембра, и обележити стогодишњицу присаједињења, никада не заборављајући оне који су за слободу жртвовали сопствене животе“, истакао је председник Мировић.

Вечерашња пројекција је још једна прилика да се сетимо и одамо почаст великим људима, нашим прецима и борцима, који су за слободу дали своје животе и овај филм је омаж свима њима. Овај филм је ту да не заборавимо велике јунаке и нашу прошлост", рекао је геадоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Фото: TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

Лајт-мотив за филм је заспанка, самоникли цвет, за који предање каже да расте на гробовима војника.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести