Ретроспектива Марине Абрамовић у МСУ у септембру 2019.

БЕОГРАД: Музеј савремене уметности, уз подршку Владе Републике Србије, Министарства културе и информисања и лично премијерке Ане Брнабић, постигао је договор са уметницом Марином Абрамовић о организацији њене ретроспективне изложбе у Музеју савремене уметности на Ушћу. 
marina
Фото: EPA/GEORGIOS KEFALAS

Изложба ове реномиране уметнице биће отворена у септембру 2019. и трајаће до јануара 2020. године, што је својеврстан повратак Марине Абрамовић у Србију, где је последњи пут самостално излагала 1975. године. 

Преговори са Марином Абрамовић започети су пре више месеци, а завршени током посете председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић Краљевини Норвешкој, у новембру 2017. године, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима. 

Премијерка Брнабић и в.д. директора Музеја савремене уметности Слободан Накарада, који је био у делегацији председнице Владе баш због преговора, присуствовали су отварању изложбе Чистач Марине Абрамовић, у Уметничком центру „Хени Онстад“ близу Осла.

Брнабићева је лично позвала Марину Абрамовић да поново, после много година, излаже у Србији, како би и домаћа публика имала прилику да се упозна са њеним радом. 

Као резултат преговора, ретроспективна изложба „Чистач“, која ће бити постављена у свега 7 градова у Европи, након Стокхолма, Копенхагена, Осла, Бона, Фиренце и пољског града Торуна, завршиће се у Музеју савремене уметности у Београду. 

Изложба ће садржати цртеже, слике и инсталације настале током целе каријере Марине Абрамовић, укључујући и период стварања у Београду, током седамдесетих година прошлог века.

Брнабићева наглашава да је изложба Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности у Београду, још једна потврда нове културне политике коју негујемо. 

„Култура је један од стубова развоја успешног друштва, развој креативног мишљења, поштовање и разумевање различитости и Влада Србије ће наставити да јој посвећује посебну пажњу“, истакла је она. 

Председница Владе је такође оценила да је организација изложбе Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности, порука и младим уметницима да могу да рачунају на институције културе у нашој земљи, а не само у иностранству. 

"Ово је показатељ за наше уметнике да држава има озбиљну намеру да негује уметност и културу и да препознаје и подржава квалитет у савременом стваралаштву“, закључила је Брнабићева. 

Чистач је пројекат од међународног значаја, који ће симболично означити повратак Музеја савремене уметности на светску уметничку сцену, изјавио је в.д. директора МСУБ Слободан Накарада. 

Накарада је оценио да сличан пројекат одавно није организован у Србији и да је договор са једном од највећих светских савремених уметница велики изазов и велика част за Музеј савремене уметности. 

У септембру 2017. су објављени мемоари Марине Абрамовић „Пролазим кроз зидове“ на српском језику у издању Самиздата, уз подршку Министарства културе и Београдске филхармоније.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести