Саторијева „Чуда Винчанске културе“ одушевила публику на Expo 2020 Дубаи

Панорамом Expo-a синоћ су од‌јекивале чувене мелодије „Врањанка“ и „Зајди Зајди“, у савременом извођењу једног од највећих светских звезда електронске музике – Саторија.
1
Фото: exit Festival

Један од најбољих светских извођача, Холанђанин српског порекла Сатори, наступио је синоћ пред бројном публиком на Светској изложби, у оквиру представљања Србије на Expo 2020 Дубаи, и извео је свој најновији програм инспирисан Винчом – „Чуда Винчанске културе. Овај јединствени концерт организован је као резултат сарадње EXIT фестивала и  Националне платформе „Србија ствара“.

У сарадњи са најистакнутијим музичарима из домена традиционалне музике Србије и Балкана, као што су Амира Медуњанин, Милица Мајсторовић, Пеиа, Есма Реџепова (пост мортем) и многи други, Сатори је испричао занимљиву причу о фасцинантном наслеђу неолитске Винчанске културе, и представио је кроз јединствену аудио, визуелну и уметничку форму.

Након наступа, Сатори је изјавио да му је изузетно драго што му је понуђено да наступи на Светској изложби у Дубаију и на уметнички начин „представља“ Србију, земљу својих корена.

„Представио сам музику инспирисану Винчанском културом и звуковима Србије и Балкана. Наступ на Expo-u, најпрестижнијој смотри светских достигнућа, за мене је велика част и на фантастичан начин започиње 2022. годину. Ја сам велики фан историје, а Винчанска култура ме је импресионирала. То је била култура у којој су жене и мушкарци били изједначени. Ако желимо мир, морамо наћи хармонију између мушкарца и жене“, рекао је Сатори.

Говорећи о утисцима са Павиљона Србије на Expo 2020, истакао је да му се допада то што је Винчанска култура „веома живописно представљена“.

Искористио је прилику да пренесе важну поруку младим музичарима 

„Морате дозволити себи да будете лоши у ономе што радите. Свуда око нас, а нарочито на друштвеним мрежама, представља нам се неки савршени свет, али тај свет није истинит. Реалан свет је када нешто не урадиш добро на сцени, сиђеш са ње, поправиш то, и тако будеш бољи“.

Сатори, који има српско порекло – отац му је из Ниша – поделио је да му је омиљена српска песма „Што те нема“, у извођењу Амире Медуњанин. Иако је рођен и живи у Холандији, његово право име је Ђорђе Петровић, што јасно указује на српско порекло његовог оца, док му је мајка из Јужне Африке.

Његов наступ на Expo 2020 Дубаи био је инспирисан мотивима Винчанске културе, која је заувек променила начин на који људи живе, и упалила искру најреволуционарнијих идеја на свету – откриће првих градова, експлозију иновација и креативности, довела је до зачетака трговине и представљала пример мирне коегзистенције у оквиру заједница, што је променило правац развоја читавог човечанства.

Сатори инспирацију црпи из традиционалне и духовне музике читавог света, док комбинује бескрајне мешавине заводљивог транса електронске музике и земаљских тонова који померају границе перцепције људског ума. Његова музика, међутим, није дефинисана ниједним жанром. Сатори је ту да задовољи сваког медитативног љубитеља музике и да га позове на духовно путовање кроз свој бескрајни звучни врт. Он је уметник који стоји иза инструмента – од клавира, коре и калимбе, па све до гитаре у комбинацији са дубљим обликом електронске музике.

Овог лета одушевио је публику на препуној Главној бини Exita, првог великог фестивала на свету који је одржан након пандемије. Сада је његов задивљујући наступ стигао на Expo 2020, који је био прва станица велике глобалне турнеје.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести