Александар Вучковић: "Урнебесна трагедија" је савршено скројен комад

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је глумац Александар Вучковић који је говорио о совјој улози у представи "Урнебесна трагедија".
Танјуг/Јадранка Илић/Александар Вучковић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић/Александар Вучковић

Вучковић је рекао да је "Урнебесна трагедија" Душка Ковачевића "савршено скројен комад", коју ради са дивном екипом у Народном позоришту, док је сарадња са редитељем Јагошем Марковић "посебно позоришно искуство".

"Задовољан сам улогом коју сам добио, то је лик Косте, један од најбоље написаних ликова на нашем језику", истакао је глумац.

Вучковић је рекао да је Коста доста старији од њега што је "Јагошев експеримент". Лично, Вучковић често има обичај да иде у екстреме, "од великих узлета до понора у расположењима и у поимању света", а "то је случај баш са Костом".

"То код њега поприма екстремне размере и одлази у страшну аутодеструкцију. Нешто је ту мене дирнуло, та његова способност да до краја живи садашњи тренутак. Кад је срећан, срећан је до максимума, а када пада у провалију он се не одупире", навео је Вучковић.

Његов лик Михајла Медаковића у представи "Очеви и оци" Народног позоришта, по делу Слободан Селенића и у режији Вељка Мићуновића, одликује криза идентитета и борба против "чамотиње и неделања, константног квазифилозофирања о великим светским прашинама".

"Хтео је да узме ствар у своје руке и крене у акцију, под екстреминим околностима друштвеног суноврата и породичних околности. Нема за шта би се ухватио у свом непосредном окружењу и хвата се за комунизам као за сламку и светло на крају тунела", приметио је глумац.

Вучковић је говорио да му је позориште апсолутни приоритет, а и по завршетку акадмије то се прирордно наметнуло пошто није добијао толико позива за играње пред камером.

"У позоришту су се отварале ствари. То је нешто што ме покреће. Волео бих да позориште остане константа у  мом раду. То је месту где глумац може да напредује и ради на себи, да се пушта у неке жаркије боје. Касније за филм, рад у позоришту те ослобађа", навео је Вучковић.

Упитан какве улоге у будућности прижељкује, Вучковић је рекао да би волео да више ради са младим људима и да им нека искусна фигура покаже правац у случају да залутају.

"Кад сам био на студијама размишљао сам шта би волео да одиграм, али се временом показало да добијам улоге које ми припадају. Улога коју добијем је она коју бих највише волео да одиграм", закључио је Вучковић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести