„Антигона 1918” и „Крцко Орашчић” у петак и суботу у СНП-у

Представа „Антигона 1918“, рађена по мотивима истоимене Софоклове драме и тексту Маје Тодоровић, у режији Милана Нешковића, биће изведена у петак у 19.30 часова на сцени „Пера Добриновић“ СНП -а.
w
Фото: Dnevnik.rs

- Ова, другачија верзија Софоклове „Антигоне“, смештена у 1918. годину, у време када се као и много пута пре и касније, на нашим просторима чинило да се поуздано зна ко су победници а ко поражени, када су много пута људски и божји закони били сукобљени, говори о породичној драми која се претвара у трагедију - указује редитељ Милан Нешковић на временски оквир и контекст ове представе. Антигона у овој представи не жели да се определи, те намерава да обојицу браће, и оног који је ратовао на српској, и оног другог који се борио на аустроугарској страни, достојно сахрани, упркос забрани.

Улоге тумаче: Милица Грујичић (Антигона), Ненад Пећинар (Креонт), Тања Пјевац (Исмена), Бранислав Јерковић (Хемон), Милан Ковачевић (Тиресија) и Сања Микитишин (Еуридика). У улози Хора, прво као у оличењу античког хора, затим војске из 1918,  као и представника народа данас, појављују се Вукашин Ранђеловић, Драган Којић, Јована Плескоњић, Марко Савковић и Александра Пејић.

Познати бајковити балет Петра Иљича Чајковског “Крцко Орашчић”, у кореографији и режији Елдара Алијева (САД), биће изведен у суботу у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта. Либрето за овај балет за децу и одрасле, који нас води у свет бајки, безбрижности и празничног весеља, написао је Маријус Петипа, по мотивима бајке Е.Т.А. Хофмана “Шчелкунчик” и “Краљ мишева”, верзија Александра Диме Сина. Први део либрета је заснован на том литерарном извору, а други је “плод маште искусног балетмајстора”, који пружа публици раскошан плес уз тактове чувеног Валцера цвећа, и сцене шпанске, арапске, кинеске и руске игре.

Диригент је Александар Којић, а у улогама су: Ана Ђурић (Вила Шећера), Самјуел Бишоп (Принц Крцко), Иван Ђерковић, Настасја Иветић, Бојан Раднов, Милана Самарџић, и остали бројни чланови ансамбла балета СНП - а, као и ученици Балетске школе Нови Сад.        Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести