Антика фест - ревитализација античког наслеђа

БЕОГРАД: После две године паузе, шести "Антика фест" биће одржан од 28. до 30. августа на археолошком локалитету Феликс Ромулијана у Зајечару, а оснивач и уметнички директор Небојша Брадић подсећа да је фестивал покренут са идејом да повеже културно наслеђе и савремено стваралаштво.
e
Фото: Youtube Printscreen

Брадић је, на данашњој конференцији за новинаре у просторијама издавачке куће "Клио", истакао да програм "Антика фест" обухвата садржаје који имају везе са античким наслеђем и које се ревитализује савременим продукцијама.

Нит која повезује све садржаје, према његовим речима, јесте прича о два града - Троји и Константинопољу, а током три дана и шест програма указаће се на важност културе и њеног опстанка у свакодневном насиљу.

Под слоганом "Уметност сећања" фестивал ће окупити више од 60 уметника и стручњака из области позоришта и археологије и бавиће се последицама ратова, судбином побеђених, болом који не припада само пораженима него и победницима, осудом деструктивних нагона чије су жртве хуманост и човеков разум.

Публика ће имати прилику да погледа представу "Жене из Троје" по тексту Еурипида у режији Небојше Брадића и продукцији Народног позоришта Приштина, Позоришта "Зоран Радмиловић" из Зајечара и Удружења "Дунавфест" (Београд). 

На програму ће бити и "Опсада и пад Константинопоља" по тексту Михајла Критовула у адаптацији Горана Марковића и у извођењу Тихомира Станића и Хора Центра за културу "Зоран Радмиловић", као и Хомерова "Одисеја" у драматизацији Дамира Махмутовића и режији Владе Керошевића, продукција Академије умјетности из Тузле.

У разговору о новим позоришним праксама и античком тексту учествоваће театролог Александар Милосављевић, критичар Ана Тасић, глумац Владо Керошевић и редитељ Небојша Брадић. 

Биће представљено и прво српско издање драме "Цар и Галилејац" Хенрика Ибзена у издању "Академске књиге" из Новог Сада, као и књига "Метаархеологија" Сташе Бабић у издању "Клија".

Редитељ Горан Марковић скренуо је на пажњу на савременост античких комада који приказују и оно што се данас дешава у чему се и огледа њихов значај.

"Антика је значајна јер обнавља сећања на оно против чега се боримо и подсећа нас да не постоји победа само константна борба против зла и мрачних сила", рекао је Марковић и нагласио да је "антика наша будућност". 

"Антика фест" организују Народно позориште Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" и Удружење "Дунавфест", у сарадњи са Народним музејом у Зајечару.

Директор Народног позоришта "Зоран Радмиловић" Владимир Ðуричић је истакао значај који "Антика фест" има за Зајечар и уопште српску културу, а колико је он потребан посебно се осетило, сматра, претходних година када се фестивал није одржавао.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести