„Беснило” у Сомбору, „Југословенке” у Суботици

Крај календарске године у позориштима увек протиче у знаку новогодишњих празника, и већина активности је њима прилагођена, али, ипак, ових дана у војвођанским театрима се још увек помињу премијере и ради се на обогаћивању репертоара новим насловима. ‚
2
Фото: Promo

У Народном позоришту Кикинда ових дана премијерно је изведена представа „Љубавно писмо”, рађена по тексту Зорана Бачића и Златана Фазлагића, у адаптацији Миодрага Динуловића, и режији Драгана Остојића. Управо вечерас, глумци Бранислав Кнежевић, Гордана Раушки, Анђела Киковић, Михаило Лаптошевић, Ружица Недин, Владимир Максимовић, Јована Берић и Бранислав Чубрило, извешће прву репризу ове „љубавне комедије са певањем без пуцања”.

У овом театру кажу да је публике све више на представама и да се она коначно вратила у позориште, након пандемије која је и то прилично пореметила. Поред ове нове представе коју гледаоци могу погледати и 20. децембра, кикиндско позориште ће још једну започети да ради у марту. Редитељ Стеван Бодрожа ће у кикиндском позоришту тада режирати представу о песнику Душану Васиљеву, за сада без радног наслова.  

У Драми на мађарском језику Народног позоришта / Казалишта /Непсинхаз, редитељ Золтан Пушкаш ових дана режира Шекспировог „Отела”, која ће премијерно бити изведена 20. децембра. У представи играју: Золтан Рокуш, Атила Барат, Кристиан Будинчевић, Акош Њари, Арпад Черник, Тамаш Хајду, Андор Ковач Немеш, Жофиа Мађар, Жужа Калмар и Дина Дедовић Томић. О сценографији, костимима и музици за ову представу такође брине редитељ Пушкаш.

Драма на српском језику суботичког позоришта обогатила је 9. децембра репертоар премијером монодраме „Браво за кловна” ауторке и глумице Миње Пековић, и публици је топло препоручује у наредним извођењима. Суботичани крећу даље у нове театарске пројекте, а први ће започети у јануару, када ће Оља Ђорђевић режирати представу „Грета, страница 89”, у којој ће играти Милош Станковић и Сузана Вуковић, најављује директорка Драме на српском језику Народног позоришта / Казалишта / Непсинхаза Јелена Михајловић, глумица овог театра.

Након тога, редитељ Иван Лео Лемо радиће ауторски кабаре под називом „Југословенке”, у којем ће учествовати женски део суботичког ансамбла. Како подсећа Јелена Михајловић, биће то његов седми кабаре, које је радио у последњих седам година, и који увек имају успеха и код публике и код критике. Овог пута, Иван Лео Лемо ће се бавити женским питањем, додаје Јелена Михајловић, односно генезом тога како су се жене различитог порекла нашле у Суботици, ту живеле у некадашњој земљи, и где су оне данас. Кореограф ове представе биће Лео Мујић, сценографкиња Весна Режић, костимограф Марко Маросиук, а композитор Звонимир Дуспер.  

И у Народном позоришту „Тоша Јовановић” у Зрењанину ових дана се припрема нова представа „”Брачна игра” Едварда Олбија, у режији Давида Алића, која ће премијерно бити изведена 16. децембра на сцени „Тодор Манојловић”. У овој дуодрами играју Едит Тот Мишкељин и Даниел Ковачевић. Костимографкиња и сценографкиња је Ана Колбианова.

Овај комад је игран и на сцени сомборског позоришта, које наводи да је „Брачна игра„ „комад који се бави сукобом двоје људи у браку, који се јавља као резултат незадовољства и засићења. Може се рећи да овај комад, на свој јединствен, сатиричан начин, коментарише брак и све оно што брак са собом носи. Текст се бави анализом љубавног односа између мушкарца и жене, суштином тог односа и преиспитивањем брака, односно схватањем на чему се један савремени брак заснива. Да ли у браку постоје љубав, страст и пажња, или се временом те ствари губе и постају навика, питања су на која овај текст, такође, покушава да одговори” .

Након новогодишњих празника, у зрењанинском позоришту ће поново почети да раде нове представе. Најпре ће се на луткарској сцени радити представа „Загонетна потрага”, у режији Драгане Милошевски, по истоименом роману Уроша Петровића, у драматизацији Милене Деполо, напомиње директор овог театра Дејан Карлечик. Након тога, зрењанинско позориште ишчекује премијеру ауторског пројекта Бориса Лијешевића и Федора Шилија, под називом „Шта ће бити са свима нама?”. Такође, припрема се и за априлски Фестивал професионалних позоришта Војводине.

До краја сезоне, Карлечик најављује сарадњу са редитељима Миланом Нешковићем и Миљом Мазарак, засад још нису утврђени наслови, односно текстови по којима ће се радити представе, али је извесно да ће почетак следеће сезоне бити у знаку „Госпође министарке”, коју ће режирати Душан Петровић.

Народно позориште Сомбор је недавно прославило 140- годишњицу постојања премијером представе „Галеб”, у режији Милана Нешковића, и до краја календарске године репертоар испуњују текуће представе и неколико пригодних концерата. За сада директорка НП Сомбор Бојана Ковачевић открива да ће у фебруару почети с припремама представе која ће бити рађена по роману „Беснило” Борислава Пекића, у режији Бориса Лијешевића. Такође и да је у том другом делу сезону планирана и сарадња са младим редитељем Иваном Алачем.

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести