Ћурувија: У представи "Коферче" морамо бити брзи и смешни

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је глумица Јелена Ћурувија која је говорила о својој улози у представи "Коферче" Опере и театра "Мадленијанум".
Танјуг/Зоран Жестић/Јелена Ћурувија
Фото: Танјуг/Зоран Жестић/Јелена Ћурувија

Ћурувија је рекла да се после три године враћа у представу "Коферче", по тексту руског писца Јурија Пољакова, која је по жанру водвиљ.

"Морамо бити брзи и смешни. То је основни услов да будемо квалитетни", нагласила је глумица.

Према њеним речима, духовит текст се бави темама малог човека у великом репресивном систему, који једног дана одлучи да узме ствар у своје руке и долази кући са коферчетом које није смео да донесе.

Ћурувија игра Соњу, супругу главног лика кога тумачи Марко Гверо.

"У старту кад нас човек види ми смо смешни. Он је нижи и окригао, а ја виша и издужена. Наш син је Вукашин Јовановић, син (глумца) Дубравка Јовановића. Ми смо мала породица", напоменула је Ћурувија.

Соња је лоша конобарица, жена која је завршила глуму, али се никад није тиме бавила, а у животу је дива која жели да се врати у свој основни посао, додала је Ћурувија.

"Представа почиње са мном, а завршава се са десетеро на сцени. Само улазе један по један и са сваким од њих се дешава нова енергија, духовитост и убрзање", рекла је Ћурувија.

Према њеним речима, гледаоци се поистовете са ликовима и ситуацијом, преломна тачка је када код главног јунака дође до преокрета и ставља све на коцку, свој и живот себи драгих људи да би се супроставио систему који га угњетава.

Ћурувија је додала да се гледаоци поистовећују са представом зато што свако у животу доживи тренутак када кап прелије чашу.

Као директорка Глумачке организације Србије, настале пре годину и по дана, Ћурувија подсећа да је 2019. године промењен закон о ауторским и сродним правима, где су глумци коначно препознати као интерпретатори.

"Добили смо законску шансу да можемо да наплаћујемо репризе и емитовање филмова и серија у којима смо играли", напоменула је глумица.

Ћурувија је рекла да је то један део деловања ГОС-а, а други је жеља да направе систем који ће штитити глумце на тржишту, који су често у лошијој позицији кад потписују уговоре.

Према њеним речима, циљ ГОС-аје да се глумци осећају сигурно и достојанствено, посебно старије колеге који имају мале пензије, а заслужују достојанствен живот.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести