ДАНАС НА ПОЗОРЈУ „Крекетање” и  „Дервиш и смрт“

У међународној селекција „Кругови“, данас у 18.30 часова на сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта, биће изведена представа „Крекетање“, рађена по тексту Алмира Башовића, у режији Алеша Курта и пропдукцији Народног позоришта Тузла (Босна и Херцеговина).
1
Фото: Промо/ стеријино позорје

- Аутор комада, Алмир Башовић се послужио Аристофановим „Жабама“ као историјски важним делом о књижевној естетици, узимајући за основ исту радњу: путовање у Хад у потрази за спасом, у Аристофановом случају славе Атине којој је потребан квалитетан поета каквог нема међу живима, а у Башовићевом позоришту које је толико дубоко у „дуговима” да га само божанска сила може спасити. Диониз, бог плодности, весеља и вина је постављен на важну функцију у обе драме, у „Жабама“ је протагонист који жели зауставити квалитативну декаденцију Атине, а у „Крекетању“ постаје циљ потраге. Опсесија Дионизом као јединим излазом је својеврсна критика данашњем театру - пише Шејла Yиндо у критици ове представе, на порталу драма.ба

У представи играју: Елвис Јахић, Синиша Удовичић, Недим Малковчевић / Хасан Сушић, Елмир Кривалић, Јасмина Дедић Ибрић, Јасмина Ибрахимовић, Лука Спасојевић, Селма Гусинац и Самина Мујкановић.

– Пречесто као култура заборављамо важност драмског текста… Мислим да публика пуно лакше комуницира с домаћим драмским текстом, јер то је заправо оно што аутор дели, као члан једне друштвене заједнице, са својим суграђанима. Због тога мислим да не можемо прецијенити значај домаћег драмског текста и јако ми је драго да овај мој комад јесте и позив да се вратимо ономе што имамо као култура… А ја мислим да и те како имамо добрих драмских аутора, само због нечег радије играмо лоше естонске драме него пристојне босанске. (...) Мислим да је ово представа која ће заправо помало збунити, помало насмијати, помало растужити, али ће понудити једно суштински битно искуство – шта је то позориште као уметност. Корона нам је показала и нажалост дала додатна значења овој драми – да је човек пре свега биће сусрета, да је људски сусрет нешто непоновљиво и да на томе почива суштински дефинирање човека као бића. Ништа не може заменити оно што је позориште одувек имало, а то је непосредни сусрет колектива глумаца и колектива публике – помиње писац Алмир Башовић.

Такмичарска представа „Дервиш и смрт“ биће играна у 21 час на сцени „Јован Ђорђевић“ СНП-а. Рађену по роману Меше Селимовића, ову представу је режирао Дејан Пројковски, а изводи је Народно позориште Републике Српске Бања Лука. У улогама су: Златан Видовић, Раде Костић, Жељко Еркић, Душко Мазалица, Ања Илић, и многи други.

Када би, по речима редитеља Пројковског, једног дана дошао крај ове наше цивилизације и када би требало да покажемо шта је био смисао нашег постојања, роман „Дервиш и смрт“ и аутор Меша Селимовић сигурно показују смисао постојања наше цивилизације, уз Достојевског, Шекспира, Баха, Моцарта, Микеланђела...

– У кратком периоду радио сам представе по адаптацијама култних романа, тако да знам колики је изазов, али и колико је то тежак посао. С обзиром на то да сам радим драматизације, увек са глумцима дуго разговарам и анализирам, јер не постоји другачији и бољи начин кад се на сцену постављају тако велики романи. Сви заједно треба да проживимо тај материјал, сваку реченицу, детаљ, метафору… Драматизација коју сам радио у Народном позоришту Републике Српске је, од свих других драматизација које сам читао, најближа роману и најбоље може да се види та драматуршка линија Меше Селимовића. Захтевно је извући све што се може у тих два и по сата на сцени. Тачније, имамо задатак да пренесемо роман на сцену и да створимо своју сценску естетику. Све друго је бесмислено. „Дервиш и смрт“ је једно од уметничких дела којима ова цивилизација треба да се поноси – истиче Дејан Пројковски.       Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести