Дрезден Франкфурт компанија игре у децембру за крај 18. БФИ

БЕОГРАД: Финале 18. издања Београдског фестивала игре (БФИ) биће 4. и 5. децембра када ће гостовати „Дрезден Франкфурт компанија игре“ кореографа Јакопа Годанија у Опери и театру Мадленианум у Земуну.
b
Фото: Beogradski festival igre

Немачки државни ансамбл, са комадом „Алтер Его“ коју потписује управо италијански кореограф Јакопо Годани, уметнички директор трупе, требало је у Београд да стигне још у априлу 2020. године, тако да ће последња представа БФИ 2021 заправо истовремено бити завршница 17. и 18. едиције.

Годани је комплетан аутор сценског дела - осим кореографије, потписује костиме, сцену и светло.

Како наводе из дирекције фестивала на челу са Ајом Јунг, пандемија, затворени театри и каснији међународни протоколи, успели су чак пет пута да помере ово гостовање, планирано у Сава центру, који је у међувремену затворен.

Самим тим, извођење овог спектакла је пресељено у Мадленианум.

Са жељом да се у сусрет изађе публици која већ две године чува своје улазнице за овај наступ, организатори су договорили два извођења.

Тако је први датум 4. децембар у потпуности резервисан за оне који су још крајем 2019. или почетком 2020. године, набавили, а онда и сачували карте управо за Сава центар.

Други датум је окупио нову публику, и ускоро ће бити распродат, наводе из фестивала.

Уметнику Јакопу Годанију је прошле године у Народном музеју уручена Награда „Јован Ћирилов - за корак даље“, освојена за наступ његове трупе на 17. БФИ, односно за триптих радова - “Узвишени изазов”, “Одјеци неуморне душе”, “Јединствена реакција”.

Оно што чини Годанијев рукопис веома посебним, јесте висок ниво естетског савршенства и виртуозна динамика. Он је кореограф који ваја најсложененије играчке фигуре, предивне посебности, у брилијантне, незаустављиве облике. Годани усавршава сваки корак у шпиц патикама до крајњих телесних граница, док развија софистицирану алузију на геометрију класичне игре из савременог менталног оквира, наведено је у образложењу жирија које је тада потписала његова председница Марија Јанковић.

„Дрезден Франкфурт компанија игре“ подједнако функционише у два града, а репертоар им се састоји углавном од Годанијевих пројеката.

Партнери ове трупе су области Саксонија и Хесе, односно Дрезден и Франкфурт на Мајни.

Компанија је смештена у Европском центру за уметност „Hellerau“ у Дрездену и у Депоу Бокенхајмер у Франкфурту.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести