Егон Савин: „Деведесете“ су интимна драма

БЕОГРАД: Нисам направио представу о политичким околностима, већ интимну драму о рефлексији ратног окружења на распад породице, казао је Егон Савин редитељ представе „Деведесете“, чија је премијера заказана за 27. март на сцени Раша Плаовић Народног позоришта у Београду. 
egon savin
Фото: Tanjug (Igor Skendžić)

Представа „Деведесете“ настала је по тексту Горана Миленковића а на сцени народног позоришта наћи ће се Радмила Живковић, Олга Одановић, Анастасија Мандић, Милица Гојковић и Драгана Варагић. 

Савин напомиње да су деведесет године добар повод за позориште и да ће се о том историјском раздобљу писати много у будућности. 

Моја намера није била да се бавим политичким околностима које су владале деведестих година прошлог века. Те године су биле и романтичне, јер смо тада недвосмислено пружали отпор једноумљу, мржњи, ратним околностима, турбо фолку..., казао је Савин. 

Према његовим речима, пред публиком ће се догађати интимна драма у којој су се нашле различите жене. 

У рефлексији ратних околности задесиле су се пријатељице, мајке, љубавнице, комшинице. Имали смо диван процес током настајања представе. Ове девојке су ми помогле да радим на асоцијативној и садржајној представи, казао је Савин.   

Цењени редитељ истиче да га стално сви запиткају око наслова представе.

Није моја идеја да се позориште употребљава за изношење политичких ставова. Деведесете године јесу најтурбулентнији период од другог светског рата на овим просторима и произвеле су многи драмских ситуација. Све то што се дешавало у политичком и ратном оквиру рефлектује се на судбину шест жена које су јунакиње наше представе. Њихова интимна драма је у средишту нашег комада. Кроз њихове судбине ми откривамо димензију распада нашег породичног живота, казао је Савин.

Костиме за представу урадио је Стефан Савковић, сценографију Весна Поповић, док је музику написао Бора Ђорђевић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести