Фестивал професионалних позоришта Србије од четвртка до 15. јуна у Зајечару

Уместо од 8. до 15. маја, због трагичних догађаја у то време, 59. фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ биће одржан од 8. до 15. јуна, у Зајечару.
pozoriste scena pixabay
Фото: pixabay.com

„Јоаким“ ће тако први пут после 26 година бити поново одржан у Народном позоришту Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“, у граду у којем је и започео свој живот, 1965. године.

Фестивал професионалних позоришта Србије организује Заједница професионалних позоришта Србије, као годишњи пресек достигнућа. Представе је ове године селектовао писац Горан Ибрајтер, а изабрао је седам остварења, која ће се такмичити и за награде. О њима ће одлучивати жири у саставу Миливоје Млађеновић, Милица Бајић Ђуров и Младен Кнежевић. Разговоре о представама модерираће Ненад Новаковић, а критичари округлог стола биће Игор Бурић и Јелена Поповић.

Прва представа којом ће се представити позориште домаћина на програму је отварања 8. јуна. „Чеховљева соба“ према причама Антона Павловича Чехова, у адаптацији Уне Ђелошевић и Николе Завишића, који је и редитељ представе, репертоарски је искорак Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ у Зајечару. На основу бројних прича чувеног руског писца („Женска освета“, „Отишла је“, „Камелеон“, „У хотелу“…), познатог по својој стилској нежности, апсурду, емоцији, креиран је нови позоришни свет, са великим доприносом глумачких остварења.

„Чудо у Шаргану“ Љубомира Симовића, у режији Небојше Брадића, Крушевачког позоришта, друга је представа на репертоару 59. „Јоакима“. Одлучено је да једна од најпознатијих драма домаће драмске литературе буде представљена на музички начин, што је редитељ поздравио речима да је Симовићев језик пун музике и поетичне атмосфере.

Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници, у Зајечару ће да се представи ауторским пројектом Бобана Скерлића, који је према Аристофановој „Лизистрати“ креирао представу „Она која распушта војске“. Реч је о древном вапају, потреби да се превазиђу ратни сукоби и тензије, којима је Скерлић удахнуо нови живот, узимајући у обзир и данашњи контекст на релацији Србија – Косово.

Млади драматурзи из Врања, Бојан Тасић и Александра Јовановић, у сарадњи са Нином Плавањац и Стеваном Бодрожом, у Позоришту „Бора Станковић“, креирали су представу „Четири зида или трагикомедија о карантину“, коју ће 11. јуна моћи да види и публика у Зајечару. Представа је камерног типа, а говори о времену пандемије корона вируса, које је само повод да се сагледају дубље интиме једног породичног света.

„Месец (дана) на селу“ Ивана Сергејевича Тургењева, Народног позоришта Ужице, „Сан о завичају“ Ивана Велисављевића, Народног позоришта Ниш, представе су на „Јоакиму“ 12. и 13. јуна, којима је заједничко то да их је обе режирао Милан Нешковић. Прву, у Ужицу, као осавремењену трагикомичну сагу о људима и њиховим путевима наизглед без циља, а другу као јединствену савремену драму засновану на мотивима песмама Шабана Шаулића, о људима и њиховим завичајима. Обе карактерише сада већ јединствен Нешковићев раскошни редитељски третман глумачке игре, од које из представе у представу успева да извуче максимум.

Последње такмичарске вечери 59. фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ у Народном позоришту Тимочке крајине у Зајечару, 14. јуна, биће одиграна представа „Терапија“ по мотивима текста Кристофера Дјуранга, у режији Оливере Ђорђевић, Регионалног позоришта Нови Пазар. С обзиром на то да је исти текст иста редитељка 2009. са великим успехом поставила на сцену Позоришта „Деже Костолањи“ у Суботици, баш ће бити интересантно видети шта је сад урадила.

        И. Б. 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести