ГЛУМАЦ АНДРИЈА МИЛОШЕВИЋ: Помогао бих другима да направе своје приватно позориште

Глумац Андрија Милошевић каже да припрема нови шоу и да је завршио књигу песама за децу, да у писању слуша савете Љубивоја Ршумовића, а да му је узор како се борити у животу Новак Ђоковић.
s
Фото: Youtube Printscreen

Милошевић је рекао Танјугу да је његова предстојећа књига "Жиле Пиле спашава свет" поема и научнофантастична епика за децу.

"Пишем у епској варијанти, десетерац, осмерац, десетерац, једанаестерац, све мешам. То је еклектични спој епског и модерних израза, нешто што је блиско деци", рекао је Милошевић.

Према његовим речима, књига за децу увек прича "о љубави, пријатељству, како да изаберемо да будемо прави људи, пријатељи и како на крају опет љубав победи".

Пошто се дешава да деца освајају награде са његовим песмама на рецитаторским такмичењима, Милошевић је додао да је поносан и задовољан што је нешто што је његово дело доживело да буде тако лепо прихваћено.

Истакавши да је за њега Љубивоје Ршумовић институција наше дечије литературе, Милошевић је додао да му је песник једном саветовао да појмове које бира мало ублажи, и да змај буде змајче, жаба жапче и слично.

"Само том реченицом отворио ми је врата ка невероватном сазвежђу семантике и уопште играрије са речима и са именима. Тако да сам многе друге ствари после тога писао на тај начин", навео је глумац.

Милошевић је направио на интернету платформу за децу, породицу и младе, која је, како је навео, "једно свеопште зезање, ризница духа, сеф за добар дух, за наду, за добро размишљање, за здравље ума".

"Ту ћете наћи и моје књиге, играчке, и један нови шоу који сада припремам. Ту ћете моћи и да гледате и неке представе. Такође, моћи ћете нешто да гледате и уживо", рекао је Милошевић.

Говорећи о новом шоу, Милошевић је рекао да ту нема никакав императив и да му је довољно што ће бити "људски фино, добро, некад забавно, некад неће бити - животно ће бити".

Као неко ко је активан на друштвеним мрежама, попут инстаграма и фејсбука, са скоро милион пратилаца, Милошевић је истакао да је ту онакав како иначе јесте.

"Хоћу да људи знају да ја то живим. И баш ме брига како ће то изгледати. Али очигледно да је људима то потребно, мало поједноставити, мало се спустити на земљу", оценио је Милошевић.

Према његовим речима, у животу нема неуспеха, јер "живот је успех, успешно си дошао на свет", а "све после тога је животна бижутерија".

"Када нас представљају обавезно кажу: он ти ради знаш где, он зарађује, има знаш шта. Ма не питам те то, бре. Је ли знаш да ми кажеш ко је овај човек, а не да ми набрајаш шта има на глави и рукама? Е, то је то", истакао је глумац.

Милошевић је додао да међу вредним стварима које је урадио у животу спада Театар на брду, као "нешто што ти дајеш људима", што се види по распродатим представама.

"Позориште је, веруј ми, неуништива ствар. У свим друштвима, а у нашем поготово, јер је позориште у темељу ове културе. Прво су у темељу писци, а онда позориште. И то се неће променити", истакао је Милошевић.

Према његовим речима, "публика је та која је заштитила" Театар на Брду, који је основао са колегом глумцем Виктором Савићем, када су имали проблем да продуже останак у простору Културног центра Чукарица.

"Неки људи, дан данас, све раде да би нас одатле отерали", напоменуо је глумац.

Милошевић је истакао да му је утисак године то што је публика самоиницијативно скупиљала потписе да Театар на брду остане на Чукарици.

"Победила је публика. Ми смо били под притиском оваквим, онаквим и нисмо знали шта ћемо. А публика је одмах више одреаговала. Не могу да заборавим на који начин су захтевали своје позориште да буде ту", подсетио је глумац.

Милошевић је навео да би приватно-јавно партнерство у култури, какво је њихово са Театром на брду, требало да еволуира и да инспирише и друге људе да на сличан начин преузму неки од градских простора, посебно на Новом Београду, који "вапи за позориштем".

Према његовим речима, Центар за културу "Влада Дивљан", који ради и представе, има сјајну салу која би могла да се претвори "у позориште пар екселенс".

Оценивши да је либерални капитализам уништио културу и породицу ради стресне куповине бесмислица, Милошевић је навео да је имао лично срећу јер је константно причао о нади, инспирацији и ентузијазму, и да је свестан да понекад мораш да кренеш од нуле.

 "Ако те то не ложи да крећеш од нуле, ако ти се све сруши, изгубио си се. Мораш из ината. Некада убациш и тај спортски аспект. Као Новак Ђоковић. Сви су против њега, иако је на врху. Нису задовољни. Хоће да те сруше. Као први на свету опет мора да доказује ко је најбољи", навео је Милошевић.

Када је отваран Театар на брду срео је сценаристу и глумца Николу Пејаковића који је рекао да зна да Милошевића гурају на маргину и поручио: "А ти побеђуј са маргине".

"И онда сам помислио како је то тачно, како ме увек ложило да сваке године изнова доказујем ко сам. То је добра ствар, води те кроз живот и чини те човеком. Мене Ноле инспирише, даје ми за право кад ово причам за тај исти мој осећај константног морања да се доказујем, без обзира шта год урадим", рекао је Милошевић.

Упитан шта га највише испуњава и радује у животу, Милошевић је одговорио да је то што дише и што је здрав, кад види сина да трчи, да му је породица здрава и да су му пријатељи задовољни, док је "остало само предиван шлаг на торти".

Да би Театар на брду био добар, у Београду такви морају бити и Звездара театар, Народно позориште, Југословенско драмско позориште и други, односно "све институције које су темељне морају да буду супер, да имају публику", нагласио је Милошевић.

"Није логика, ја ћу да направим добро, а сви остали потоп. Не. Твоји партнери, твоја конкуренција, сви морају да буду супер да би ти могао да успеш. Нема друге", навео је глумац.

Милошевић је додао да би "апсолутно помогао" другима који би се одлучили да праве приватно позориште.

"И ништа не бих тражио. Не треба ми ништа, само да учествујем, да их оставимо што више", рекао је Милошевић, додавши да је опера и театар Мадленијанум пример како мецена "улаже своје ресурсе у нешто племенито и дивно".

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести