ГЛУМАЦ ПОЗОРИШТА МЛАДИХ САША ЛАТИНОВИЋ ПРИПРЕМА СЕ ЗА ФЕСТИВАЛЕ У КОПРУ И БУГАРСКОЈ „Како је откривено летење” играће на словеначком

Представа Позоришта младих „Како је откривено летење“ 26. августа учествује фестивалу за децу „При светилнику“ у Копру, али права вест је да ће је глумац ове луткарске монодраме за децу Саша Латиновић извести на језику домаћина – словеначком, који тек треба да савлада.
t
Фото: Youtube Prinscreen / Novosadskatelevizija

Но, лето је дуго, времена има за то, Саша Латиновић ће сигурно научити словеначки језик, и не треба ни сумњати да ће овај професор сценског говора сасвим савладати и правилан изговор речи.

- Имамо позив да 26. августа учествујемо са једном од наших најнаграђиванијих представа на фестивалу „При светилнику“ у Копру. Ради се о представи „Како је откривено летење“, насталој по мотивима приче Маргарита Минкова, а коју смо у сценску изведбу обликовали редитељка Емиља Мрдаковић и ја. Јако се радујемо што ћемо нашу представу приказати деци у Словенији на њиховом језику. Представу сам већ учио и играо на руском језику, који не говорим, а и словеначки ми није толико близак, но наредних месец дана је преда мном да то савладам – каже за наш лист глумац Саша Латиновић, који ову представу игра од 2014.

Ово је прича о проналажењу самога себе, а циљ представе је да покрене дечју машту и усмери је у правцу истраживачког духа. Аутори су покушали да препознатљиво школско градиво учине приступачнијим и занимљивијим, те су, поред саме приче, у драматуршкој конструкцији представе заступљени и делови градива из геометрије који се обрађују у првим разредима основне школе, „зачињени са мало физике“

- Сезона за нама је била радна. Имали смо пренијере три представе на драмској сцени за одрасле и једну луткарску на сцени за децу. Учествовали смо на бројним фестивалима и с поносом представљали културу и уметност Новог Сада у бројним градовима домовине, али и Европе. Били смо и домаћини величанствених Новосадских позоришних игара, међународног фестивала представа за децу и младе, који се по други пут одиграо у Новом Саду. Тренутно смо на одмору, који проводимо радећи све оне ствари које у току сезоне не стижемо, али не дозвољавамо себи да нас неиграње на позорници улењи – додаје овај глумац Позоришта младих. 

Уз гостовање у Словенији, Саша Латиновић помиње и да су стигли позиви и за учествовање на још неким веома значајним фестивалима, као што су Међународни луткарски фестивал - ПИФ у Загребу, Хрватска, и Међународни фестивал луткарских представа за одрасле „Пиеро“ у Старој Загори, Бугарска.

- На ове фестивале идемо са мојим докторским уметничким пројектом „Метаморфозе“, који је настао у сарадњи Позоришта младих и Академије уметности у Новом Саду. Ради се о узбудљивом сценском упризорењу Мита о Јасону и Медеји помоћу имповизованих лутака и објеката од канапа. Ова два фестивала су у месецу септембру, а у октобру отварамо „Међународни фестивал позоришта за ?ецу“ у Бања Луци, представом „Коралина“, коју смо премијерно извели 8. маја у Новом Саду – најављује Саша Латиновић.      

  Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести