ГОНЦИЋ: Наредну годину ћемо посветити Нушићу

БЕОГРАД: Директор Народног позоришта Светислав Буле Гонцић оценио је вечерас да ће национални театар наредну годину посветити комедији, највише Браниславу Нушићу, поводом 160 година од рођења нашег комедиографа.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

"Покушаћемо да његов опус или део онога што је радио представимо новим делима, можда и нечим необјављеним, а можда и у другачијој форми од драмске", рекао је Гонцић.

Он је то изјавио за Танјуг пре извођења балета "Лабудово језеро" на Великој сцени и награђиване представе "Успаванка за Алексију Рајчић" на сцени Раша Плаовић, којима ће вечерас бити отворена 155. сезона националног театра.

За представе Народног позоришта влада велико интересовање и карата готово да нема више.

Гонцић је подвукао и значај великог броја гостовања на којима је био његов театар.

"Много гостовања смо остварили у претходном периоду. Са тих гостовања смо се вратили са преко 25 награда, што је јако добро за нас и потврђује да се крећемо добрим смером", рекао је Гонцић и подвукао да су поносни на представу "Успаванка за Алексију Рајчић" Ђорђа Косића, која је добила Стеријину награду.

Гонцић је изјавио да се Народно позориште бави и опером и да ће следећа година бити посвећена класичним делима.

"Кроз Корсара, кроз Жизелу, кроз Дон Кихота, кроз сва та класична дела полако постављамо класични репертоар у пуном замаху", рекао је Гонцић.

Он је оценио да је балет један од најлепших сценских израза и уметности, и да ће сваком приликом позивати публику на ту поезију покрета.

"Вечерас ћемо имати прилику да гледамо спектакуларно "Лабудово језеро" којим заокружујемо читав тај класични балетски репертоар", рекао је Гонцић и додао да се баве и модерним покетом и да ће и ту бити врло занимљивих предлога шта би могло да се ради.

Он је подсетио на дугогодишњу традицију постојања Народног позоришта.

"Ова кућа је један велики брод који путује кроз ту вертикалу времена и наше је да га одржимо на том путу, да би наша драга публика која пажљиво прати шта се дешава у Народном позоришту имала у чему да ужива", закључио је Гонцић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести