Гран при „Повести о иконописцу Дионисију”

СУБОТИЦА: На управо завршеном 24. Међународном фестивалу позоришта за децу, одржаном од 24. до 29. септембра у Суботици, Гран при (за најбољу представу у целини) освојила је “Повест о иконописцу Дионисију” у режији Олега Жугжде и извођењу Вологдског регионалног позоришта лутака „Теремок“ (Русија).
с
Фото: Илустрација

Петеру Палику је припала награда за режију представе „Зачарани у гавранове“ у извођењу Братиславског позоришта лутака (Словачка), у којој је награђена и сценографија Мартине Финторове.

Награђена је оригинална музика Булчуа Бабарција, у представи „Нове авантуре разбојника Хоценплоца – Повратак Хоценплоца“, Позориште лутака „Бобита” из Печуја (Мађарска). За најбоље естетско и технолошко решење лутака награду су добили Јоан Батајосу и Децебал Марин за представу „Улица анђела“, у извођењу Позоришта лутака „Пук“ из Клуж-Напока (Румунија).

Глумачку награду добила је Славица Вучетић за улогу у представи „Петар Пан“

Пет равноправних награда за глумачко / аниматорско мајсторство добили су: Сју Волас, у представи “Нелина крила”, у режији Ени Форбс, и извођењу Сиднејског позоришта лутака (Аустралија); Владислава Ђорђевић у представи „Аска и вук“, у режији Татјане Пипер Станковић и извођењу Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда; Славица Вучетић за улогу у представи „Петар Пан“, у режији Роберта Валтла и извођењу Позоришта младих из Новог Сада; за колективну игру ансамблу представе „Улица анђела“ у режији Децебала Марина, и извођењу Позориште лутака „Пук“из Клуж-Напока; и такође за колективну игру ансамблу представе „Нове авантуре разбојника Хоценплоца – Повратак Хоценплоца“, у режији Јанка Шнајдера и извођењу Позоришта лутака „Бобита“ из Печуја.

Диплома за популаризацију класичне уметности додељена је представи „Петрушка“, у извођењу Тулског државног позоришта лутака Русија, а за колективну игру ансамблу Позоришта лутака „Гриф“из Залаегерсега (Мађарска), за представу „Ленка и Палко“. На фестивалу је, иначе, учествовало 14 представа у званичној конкуренцији, у извођењу 14 театара из 11 земаља.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести