Играчка представа Соколова песма у Новосадском позоришту

БЕОГРАД: Премијера играчке представе "Соколова песма" у извођењу ансамбла Коло заказана је за 10. мај у Атељу 212.
novosadsko pozoriste, ujvideki sinhaz, dnevnik
Фото: Дневник (В. Фифа)

Директор Ансамбла народних игара и песма Србије Коло Владимир Декић рекао је новинарима да је та играчко, певачка и свирачка представа, која има и драмске елементе - највећи и најзначајнији искорак за Ансамбл.

"Игра, песма, музика у ''Соколовој песми'' склопљене су у целину, која има чврст драмски наратив, што је велики искорак за ансамбл Коло које је искорачио у целовечерњи наратив којим прича причу користећи народну игру песму и музику", рекао је Декић.

Редитељ и кореограф представе Габор Михаљи, који је директор Мађарског државног ансамбла МÁНЕ, рекао је да му је било задовољство да сарађује са ансамблом који ради на високом нивоу

"Не правим представе где весли играчи играју на сцени. На сцени остварујем драмску радњу а основу проналазим у традицији, извлачим је из прашњавог старинског света, уграђујем је у савремено окружење где се традиција приказује у сасвим новом светлу и може да дозове и оснажи савременог гледаоца да се врати идентитету и јача га", навео је Михаљи.

Прва реприза планирана је за 11. мај а након Београда Коло ће представу извести 13. 14. и 15 маја у оквиру програмског лука „Бајке будућности“ у позоришту Ујвидеки Синхаз.

Представа међународни карактер добија наступом у Националном плесном театру у Будимпешти 26. маја.

Базирана је на српском народном стваралаштву и фолклору. Са уметницима Ансамбла КОЛО у свим ролама, ова представа преиспитује и третира ритуале, обичаје, веровања, епску и лирску народну књижевност, универзалне симболе и препознатљиве митове кроз игру, песму и музику.

Како из Ансамбла наводе циљ играчке представе је да све нас спреми за будућност.

Музицки уредник представе је Атила Гера, сценограф Ђерд Арваи, а костимографкиња Едит Суц. Извођачи – Играчи-певачи и Народни оркестар Ансамбла Коло.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести