„Иванову” три Ардалиона фестивалу у Ужицу

Представа „Иванов” Чехова, у продукцији Народног позоришта Београд и режији Татјане Мандић Ригонат, проглашена је за најбољу на управо завршеном 22. југословенском позоришном фестивалу “Без превода”, који се у Ужицу одржавао од 13. до 20. новембра.
Iz nagrađene predstave „Ivanov”  Foto: NP Beograd
Фото: Из награђене представе „Иванов”  Фото: НП Београд

Награду “Ардалион” за најбољу представу жири је доделио већином гласова.Арпаду Шилингу припала је награда под истим именом, за режију представе „Докле поглед сеже“, у продукцији Краљевског позоришта Зетски дом на Цетињу, а ова одлука је донета једногласно.

Две равноправне награде додељене су за најбољу женску улогу (једногласно). Ардалиони су отишли у руке Наташе Јањић, за улогу Маријане у представи „Приче из Бечке шуме“, у продукцији Драмског казалишта “Гавела” из Загреба и режији Игора

Вука Торбице, те Хани Селимовић, за улогу Саше у “Иванову”. Улога Шабељског у представи “Иванов” донела је, већином гласова, Предрагу Ејдусу Ардалиона за најбољу мушку улогу.Награђена је и сценографија Бранка Хојника, као и костими Марите Ћопо, за представу „Приче из Бечке шуме“ (једногласно).

Срђану Граховцу је једногласно додељена награда за епизодну улогу, а за најбољег младог глумца и Награда “Политике” - „Авдо Мујчиновић“ Јелени Симић, за улоге у престави „Докле поглед сеже“.

Специјалну награду Ардалион жири је, већином гласова, доделио Босанском народном позоришту Зеница, за представу Селведина Авдића „Моја фабрика“, у режији Селме Спахић, “за посвећеност проблемима сопствене заједнице”.

За награде је конкурисало осам представа из Црне Горе, Хрватске, Бих и наше земље. Жири је радио у саставу: Дејан Мијач, позоришни редитељ (председник), Радивоје Динуловић, архитекта - сценограф, Жељка Турчиновић, драматуршкиња, Зоран Љутков, глумац, и Наташа Нелевић, позоришна критичарка.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести