Изложба фотографија Срђана Дорошког у Новосадском позоришту

НОВИ САД: У оквиру прославе 44. рођендана Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, 27. јануара  у холу велике сцене отворена је изложба фотографија “Паблографија” фотографа Срђана Пабла Дорошког, захваљујући коме практично ниједна представа овог театра, као ни многи концерти у граду, не остају без тог драгоценог визуелног трага, који настаје у његовој искусној руци и оку и представља вредност и за себе.
predstava jesenjin
Фото: Srđan Doroški

“Паблографија” приказује неке од најзанимљивијих фотографија овог даровитог човека које је направио на представама Новосадског позоришта и укупно их је једанаест постављено на изложби, коју је отворила глумица овог театра Терезиа Фигура. Изложба ће моћи да се погледа до 2. марта.

Данас свако може да фотографише. И фотографише. Овако и онако. Ретки су, међутим, они  који истински виде оно што кроз објектив гледају. Који то виде бистро, јасно и дубоко. Фотографије које прави Срђан Дорошки су управо то: јасни призори из живота, дубоко проживљени моменти унутрашњих стања оних које фотографише. Једном речју,  веродостојни и надасве естетизовани призори објективизоване стварности, истичу у Новосадском позоришту о свом сараднику и ономе што га издваја од осталих фотографа.

Много је фотографа радило у позоришту, ради и данас и пречесто се њихове фотографије не  могу разликовати од представе до представе, јер је, како напомињу у овом театру, све исто на њима.

Фотографије Срђана Дорошког нешто су потпуно другачије, оне  одишу душевним патњама јунака на сцени, минуциозним детаљима сукоба јунака, призорима деликатних ситуација које воде радњу и мењају њен ток, оне интригантно и  упечатљиво овековечују карактере јунака, буре у њиховим душама, вербалне дијаграме и  вратоломије... Дорошки уз све то, својим пантерским оком, увек у представи пронађе и  детаљ који је најлуциднији пресек датог позоришног дела, који на убедљив начин одише оним  што су уметници створили, указују у Новосадском позоришту.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести