Изложба Ненада С. Лазића у Галерији УПИДИВ-а

У Галерији „Форма“ УПИДИВ-а (Илије Огњановића 3) данас у 12 часова биће отворена самостална изложба „Короноскопија“ новосадског графичког дизајнера и визуелног уметника Ненада С. Лазића.
галерија
Фото: Youtube Printscreen

На изложби ће бити представљено десетак плаката на врло актуелну тему корона вируса. У питању је серија друштвено ангажованих плаката чија је једина функција, како указује др Здравко Рајчетић, теоретичар уметности и медија, који ће и отворити изложбу, скретање пажње на проблеме које доноси ова болест, али и указивање на средства превентивне заштите из угла уметника кроз призму ироније која има функцију да појача дејство поруке и тиме је учини сугестивнијом. По Рајчетићу, то је први, вербални ниво комуникације, а на невербалном нивоу, Лазић користи скуп графичких решења која су понекад „цитати“ продуката популарне културе.

- Изложени скуп доноси домишљату игру уметника на плакатској плохи, која је при томе рационална и прочишћена од сваке интелектуалне недоумице. Недвосмислена је чињеница да Лазић суверено влада плакатском вештином, при томе вешто избегавајући прављење било какавих комуникационих шумова - наводи Рајчетић. - Основна потка ове изложбе је изразита функционалност изложених радова и њихова сврховитост, а тако и треба да буде у време када је ситуација више него озбиљна и често нејасна.

Ненад С. Лазић (Зрењанин, 1974) дипломирао је 2002. на Академији уметности у Новом Саду, на Ликовном смеру Одсека за графичке и визуелне комуникације, у класи проф. Бранислава Добановачког, плакат, проф. Бошка Шеве, обликовање графике и проф. Сузане Кубинец, дизајн књиге и илустрација. На истом факултету је похађао и магистарске студије 2003-2005. на Одсеку за дизајн књиге. Реализовао је велики број логотипа, часописа, књига, каталога, интернет презентација, амбалажа и др. Излагао је на бројним изложбама у земљи и иностранству. До сада је имао седам самосталних изложби, а награђиван је више од двадесет пута. Изложба ће бити отворена до 30. јануара.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести