Југословенско драмско обележило свој дан

БЕОГРАД: Доделом годишњих награда, Југословенско драмско позориште обележило је данас свој дан и 69 година од прве премијере представе „Краљ Бетајнове“, у режији Бојана Ступице.
jdp
Фото: Tanjug

Директорка ЈДП-а Тамара Вучковић Манојловић осврнула се у свом говору на пет премијера у претходних годину дана, многобројна гостовања широм Србије, као и у Словенији, Хрватској, Финској, Аустрији, а поменула је више награда на фестивалима, као и присустност Југословенског драмског позоришта у Унији театара Европе.

Најавила је и гостовање ЈДП-а са представом „Под жрвњем“ на фестивалима у Пожаревцу и Шапцу и са "Хамлетом" у „Фолкстеатру“ у Бечу.    

Она је подсетила да је пре годину и по дана затворена сцена „Бојан Ступица“ и да се на томе много ради, јер су наишли на озбиљне административно-правне проблеме које настоје да реше уз помоћ Министарства културе, Града Београда и Општине Савски венац.

"Верујем да ћемо за месец дана кренути у конкурс за идејни пројекат и надам се да ће се следеће године, када будемо прослављали 70 година, 'Ступица' увелико радити", рекла је она.

Југословенско драмско позориште доделило је годишњу награду за режију представе „Хамлет“ Александру Поповском.

За сценографију и посебан уметнички допринос у истој представи награђен је Свен Јонке, а за костимографију Лана Цвијановић за „Дон Жуана“ Молијера, у режији Горчина Стојановића.

Годишња награда за улогу Духа у представи „Хамлет“ припала је Властимиру Велисављевићу, а Николи Ђуричку за улогу Лудака у представи „Случајна смрт једног анархисте“ Дарија Фоа, у режији Маје Малетковић, и улогу Пингла (Хотел „Слободан промет“ Жоржа Фејдоа, у режији Бориса Лијешевића). 

 Анђелика Симић добила је годишњу награду за две улоге - Анжелике (Хотел „Слободан промет“) и Дон Елвире („Дон Жуан“), док је Горан Даничић награђен за улогу Пјероа („Дон Жуан“).

Југословенско драмско позориште је наградило и ансамбл представе „Под жрвњем“ Драгослава Ненадића, у режији Егона Савина.

Награда за лепоту говора „Др Бранивој Ђорђевић“ уручена је Небојши Љубишићу за улогу Панте („Под жрвњем“).

За изузетан допринос високим стандардима пословања ЈДП-а награде су припале главном мајстору у кројачкој радионицу Евици Манчић, дистрибутеру улазница Александру Ранђеловићу и техничару тона Игору Бошковићу.

Жири у саставу Војин Ћетковић, Срђан Тимаров и Милош Кречковић донео је одлуку да се годишња награда „Бранка и Млађа Веселиновић“ Фондације ЈДП-а за најбоље глумачко остварење на сцени тог театра додели Небојши Глоговцу за улогу Хамлета.

Фото: Tанјуг (Тanja Valič) 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести