"Калигула" премијерно 5. фебруара у београдском Народном позоришту

БЕОГРАД: Премијера представе "Калигула" у режији Снежане Тришић са Игором Ђорђевићем у главној улози најављена је на конференцији за новинаре за 5. фебруар на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
п
Фото: FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

"Калигула" је један од најпознатијих комада славног француског писца, филозофа и новинара нобеловца Албера Камија.

За адаптацију и драматуршки рад био је задужен Милан Марковић Матис.

У подели су осим Ђорђевића и Сена Ђоровић, Милош Ђорђевић, Бојан Жировић, Немања Стаматовић, Петар Божовић, Димитрије Илић Владан Гајовић, Зоран Ћосић, Бојан Кривокапић и Сања Марковић.

Редитељка представе Снежана Тришић казала је да већ дуже време жели да ради фантастично дело Албера Камија.

"Коначно је сазрело време и поклопиле су се одличне околности да се та представа са Игором Ђорђевићем у главној улози догоди. Избегла бих велике речи у најави представе иако је то готово немогуће када је реч о комплексном филозофском делу какво је ''Калигула''", казала је Тришић.

Она је и напоменула да је адаптација текста коју је урадио Милан Марковић потпуно ''''наслоњена'''' на само дело.

"Нисмо имали потребе да то дело осавремењујемо на сцени јер се на изузетан начин бави савременим човеком. Поставља вечна питања која се односе на мотиве живљења сваког од нас. Једно од најважнијих питања у представи је зашто заправо издржавамо овакве животе", казала је Тришић.

За њу нема дилеме да се филозофска димензија комада преплиће са најдубљим и најинтимнијим поривима човекове душе.

"Та поетична деструкција Калигуле пре свега и апсурдни понор човекове позиције су пред нас ставили огроман задатак да изнађемо адекватна средства да то изразимо на сцени", казала је Тришић.

Игор Ђорђевић који игра насловну улогу у представи истиче да има осећај како "добија орден пре битке".

"Није се представа још десила и надам се да ће се 5. фебруара догодити у нашем сусрету са публиком. "Калигула" јесте велики задатак и хвала редитељки која ми је открила могућност да се нађем у тој улози, јер никада себе нисам видео у процесу оживљавања тог лика на сцени. Она је поверовала да могу да изнесем ту комплексну ствар на сцени и остаје ми само да то поверење оправдам", казао је Ðорђевић.

Он је посебно захвалио Петру Божовићу.

"Када се истински доајен нашег глумишта нађе у тако малој улози онда је јасно да припремамо значајну представу", казао је Ђорђевић.

Божовић је нагласио да не постоје мале улоге, већ глумци који не умеју да их одиграју.

"Велика је ово представа да бих уопште питао каква ми је улога, а и добро ме пазе у Народном позоришту, па ми је план да играм све што ми понуде", казао еј Божовић.

Сценографију је урадио Дарко Недељковић, а костиме Марина Меденица.

У ауторском тиму су и Ирена Поповић Драговић као композитор, Исидора Станишић и Љиљана Мркић Поповић која је била задужена за сценски говор.

Продуценти су Немања Константиновић и Милош Голубовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести