Карл: На позоришну сцену могу само они без симптома

БЕОГРАД: Иван Карл, градски секретар за културу, казао је Танјугу да је пре неколико дана одржао састанак с директорима београдских позоришта на коме је поновио став да се у случају било какве сумње на ковид-19, све да су у питању симптоми прехладе или повишена температура, а протагонисти представе имају негативан налаз, представа не игра.
ivan karl
Фото: Youtube Printscreen

Он напомиње да је та пракса спроведена прошлог викенда када је сугерисао Звездара тетару да откаже пут на фестивал у Врању, јер је један од колега, иако негативан на ковид 19, имао симптоме, који могу да остале колеге оправдано забрину.

"Нека позоришта чији је оснивач Град Београд су из превентивних разлога већ отказала одређене представе, а нека из конкретних где има потврђених случајава. До евентуалних нових инструкција Републичког кризног штаба у погледу функционисања рада установа културе, које ћемо детаљно спровести, препорука је да се игра само оно што може и када може", казао је Карл.

Додао је да је за сва београдска позоришта захваљујући Кабинету премијерке омогућено редовно тестирање на ковид-19 и на сцену и око сцене излазе само колегинице и колеге који имају негативне налазе.

"Важно је напоменути да до сада ни у једном позоришту нити у биоскопу није било заражавања публике. Све мере које су још раније установљене се изричито поштују", казао је Карл.

Према његовим речима, отказивање отварања Бемуса 1. новембра је била једна од могућности на коју су организатори рачунали.

"Марта Аргерич има 79 година и спада у ризичну групу. Велике бројке у Европи и појединим земљама знатно отежавају и путовања. Одлука је да не буде класичног отварања нити заменског концерта, и близу смо става да 52.Бемус у постојећим мерама, у суженом издању, евентуално одржи оне концерте који могу да се организују у најављеним датумима. сви наступи који буду отказани услед редукованих путовања или измена мера у појединим земљама, буду одржани на пролеће следеће године под етикетом 52. Бемус представља", казао је Карл.

Додао је да ће Одбор Бемуса и Цебеф пратити развој ситуације и редовно обавештавати своју публику.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести