Комади Сема Шепарда и Божидара Кнежевића премијерно у СНП

НОВИ САД: Две драмске премијере очекују нас ускоро у Српском народном позоришту, тачније почетком марта, када ће се први пут на репертоару наћи “Прави Запад” Сема Шепарда, у режији Димитрија Пјера Удовичког, и “Илустрована енциклопедија нестајања” Божидара Кнежевића, у режији Золтана Пушкаша.
separd
Фото: EPA/CLAUDIO ONORATI

Представа “Прави Запад” ради се у копродукцији са Умјетничком академијом из Осијека, по тексту чувеног глумца, редитеља и писца Сема Шепарда, који је био номинован за Пулицерову награду. Шепард је, како подсећају у СНП-у, оставио неизбрисив траг као глумац, драмски писац, сценариста и редитељ, те аутор неколико кратких прича, есеја, мемоара и, свакако, као добитник Пулицерове награде за дело „Покопано дете“ 1979.

– „Прави Запад“ је субверзивна америчка драма, која описује губитнике, људе који нису успели у остварењу „америчког сна“ и који, као неостварени драмски јунаци, у себи носе непомирене супротности и неостварене задате обрасце успеха - напомињу у СНП-у.

Ова драма Сема Шепарда имала је своју праизведбу у позоришту “Меyик” у Сан Франциску 1980, а говори о два брата “од којих један делује веома успешно и остварено, док је други губитник, одметник од друштва и самога себе. С временом постаје јасно да је замена улога лако могућа и води ка равноправности заснованој на иронији…”

У представи играју: Саша Аночић (Остин), Игор Павловић (Ли), Домагој Мркоњић (Саул Кимер) и Александра Плескоњић (Мајка). Сценограф ове представе је Давор Молнар, такође и костимограф, заједно са Снежаном Хорват, а за избор музике је задужен Јосип Хорват. Премијера ове представе најављена је 9. марта на сцени „Пера Добриновић“ СНП-а, а прва реприза већ 10. марта.

И друга нова представа, “Илустрована енциклопедија нестајања”, која ће премијерно бити изведена 12. марта на Камерној сцени, ради се у копродукцији, овог пута СНП-а и Стеријиног позорја. Текст је награђен 2015. на конкурсу Стеријиног позорја за најбољи домаћи драмски текст, што подразумева и његову поставку на некој од позоришних сцена, те ћемо по њему ускоро премијерно гледати представу у СНП -у. Аутор, Божидар Кнежевић, добитник је преко 70 књижевних награда, а радио је и неколико веома успешних адаптација драма за Позориште младих, Српско народно позориште и Југословенско драмско позориште.

У глумачкој подели ове представе су Југослав Крајнов, Сања Ристић Крајнов, Миа Симоновић, Марко Савковић, Набојша Савић, Александра Пејић, Јелена Антонијевић, Григорије Јакишић, Нина Рукавина, Терезија Фигура, Агота Виткаи Кучера и Даниел Хуста. Ово је друга Пушкашева режија у СНП-у, након што је 2013. поставио комад “Нека се јаве најбољи”, рађену у копродукцији СНП-а и Савеза драмских уметника Војводине. Он је и сценограф ове представе, а у ауторској екипи су још и Терезија Фигура, сарадница за покрет и глас, и Николина Стјепановић, драматуршкиња.     

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести