Марина Давидова отворила 56. Битеф

БЕОГРАД: Истакнута руска позоришна критичарка, уметница и кустоскиња Марина Давидова својим надахнутим говором у вези са актуелном ситуацијом на фронту Русија - Украјина, свечано је вечерас отворила 56. издање Међународног позоришног фестивала Битеф.
b
Фото: Tanjug (Tara Radovanović)

Надам се да је ово последњи рат у Европи, између осталог је изјавила Давидова на великој сцени ''Љуба Тадић'' Југословенског драмског позоришта у Београду.

Сматрам да је то један од најважнијих фестивала у Европи. Одувек сам на њему осећала посебну љубав према Русији и руској култури. Вероватно због вишевековних симпатија између ове две земље у Србији сам често наилазила на покушаје оправдавања спољне политике своје домовине, рекла је Давидова.

Марина Давидова се тренутно налази у изгнанству, без права на повратак у домовину. Она је недавно написала отворено писмо против рата у Украјини због чега је убрзо протерана из Русије.

Вечерас бих желела да вас замолим да покушате да чујете глас милиона Руса који не подржавају тренутни рат и да разумете зашто је истинска љубав према Русији неспојива са подржавањем напада на Украјину. Будући да нико од нас у овом аудиторијуму не припада свету политике већ свету културе, предлажем да оставимо по страни геополитички аспект овог проблема, јер много би демагогија могло да се нагомила око тога, и да на тренутни рат у Европи гледамо кроз призму лепих уметности, додала је Давидова.

Према њеном ставу, фашизам је одувек био тријумф медиокритета и управо једном таквом тријумфу цео свет данас сведочи у Русији, односно у овом тренутку сви су сведоци уништавању не једне, већ две земље.

Још увек гајим наду да ће ово бити последњи рат у Европи, да наше културне везе неће бити прекинуте и да ће руски театар да се врати не само на Битеф већ и на друге међународне фестивале. Проглашавам 56. Битеф отвореним, закључила је Марина Давидова.

Након њеног говора, почела је белгијска плесна представа „Сваки покушај ће се завршити скршеним телима и сломљеним костима“ из Антверпена, кореографа и редитеља Јана Мартенса, трупе "ГРИП" и "Dance on ansambl".

Битеф у 56. издању ће трајати до 2. октобра, а у Главном програму ће бити изведено девет представа.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести