Министарство културе: Ставови Аје Јунг могу да доведу јавност у заблуду

БЕОГРАД: Министарство културе и информисања саопштило је данас да је оснивач Београдског фестивала игре Аја Јунг на јучерашњој конференцији за новинаре изнела "одређене судове" о финансирању те манифестације од стране Министарства на основу података који су извучени из контекста и који, самим тим, могу да доведу јавност у заблуду.
а
Фото: Youtube Printscreen

Аја Јунг је јуче рекла да је овогодишње издање фестивала од Министарства културе и информисања добило милион и сто хиљада динара, што је, како је навела, 10 пута мање у односу на издвајања неких претходних комисија које су процењивале колико је новца потребно за организацију светске манифестације.

Министарство данас у саопштењу наводи да је познато да је овогодишњи фестивал требало да буде одржан у марту, али је због пандемије одложен, да је укупни буџет за културу због пандемије умањен, па тако и средства намењена конкурсима, те да Комисија за уметничку игру, која додељује средства, није имала прецизан увид да ли, када и у ком формату ће Београдски фестивал игре бити одржан.

"Када је почела са радом, Комисија за уметничку игру располагала је и том и чињеницом да су средства из буџета намењена конкурсима умањена на захтев Министарства финансија. Имајући у виду померање термина, недефинисани обим одложеног фестивала, а пре свега велику неизвесност да ли ће фестивал уопште бити одржан због алармантне ситуације која је задесила читав свет, Комисија је Београдском фестивалу игре определила 1.100.000 динара, сматрајући то за износ адекватан датим околностима", поручују из Министарства културе и информисања.

У допису се прецизира да Јунг наводи да је опредељени износ десет пута мањи у односу на издвајања неких претходних комисија, "случајно или намерно" пропустивши да примети да је укупни буџет за културу умањен, па тако и средства намењена конкурсима, као и да приликом рада Комисија није имала прецизан увид да ли, када и у ком формату ће Београдски фестивал игре бити одржан.

"Претходних година Министарство културе и информисања определило је знатна средства за суфинансирање Београдског фестивала игре: 2017. и 2018. године по 11,5 милиона динара, а претходне 2019. године пуних 12 милиона динара. Напомињемо да је укупни буџет за уметничку игру од 2016-2019. године износио 99 милиона динара, од чега је Београдски фестивал игре добио 47 милиона или 47,47 одсто, а да су укупна издвајања Министарства културе и информисања за Београдски фестивал игре у периоду од 2016. до 2019. године износила 51.467.201 динар односно близу пола милиона евра", пише у саопштењу.

Из Министарства културе и информисања подсећају да се Београдски фестивал игре углавном одржава у престоници наше земље, а да је Град Београд ове године обуставио конкурсе.

"Очување институције конкурса Министарства и издвајање средстава за Београдски фестивал игре али и многе друге културне садржаје, довољно говоре о томе да ли се Министарство културе и информисања борило за уметнике у време пандемије", поручују из Министарства.

Надају се да ће следеће године у целом свету бити нормализовани услови за одигравање културних манифестација и да ће Београдски фестивал игре бити реализован у пуном капацитету, уз као и до сада за српске стандарде велику и издашну финансијску помоћ МКИ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести