Моћни ренџери не плачу ускоро на сцени СНП-а

Ана је девојчица која одраста уз тату, бабу и Милоша, дечака из комшилука. “Моћни ренџери” су цртани филм о тинејџерима-суперхеројима из деведесетих, када су код нас владали рат и криза, са изразитим антијунацима у информативном програму на телевизији.
д
Фото: А. Рамадановић

“Моћни ренџери не плачу” Тијане Грумић је комад о Ани, који у Српском народном позоришту режира Тијана Васић. Премијера је 24. маја.

– Наша десета премијера ове сезоне има заједнички именитељ: младост – рекао је директор Драме Српског народног позоришта Милован Филиповић  на конференцији за новинаре, настављајући да набраја све младе људе који чине креативни тим представе “Моћни ренџери не плачу”.

Филиповић очекује да ће генерацијска прича привући исто тако младу, нову публику у, или ван уобичајених граница институције каква је Српско народно позориште.  И управник СНП др Зоран Ђерић сличног је мишљења, да најновија представа показује слух за младе, отвара сцену и показује потенцијал за будућност.

На конференцији је говорио и Горан Ибрајтер из Стеријиног позорја, које је копродуцент представе чији је драмски предложак објављен у новом броју “Сцене”, часописа за позоришну уметност Стеријиног позорја. Он је рекао да је то логичан наставак мисије Стеријиног позорја у подршци домаћем драмском стваралаштву, које је већ имало своје плодове у СНП-у (“Наход Симеон”, “Одисеј”, “Илустрована енциклопедија нестајања”).

– За мене очекивања јесу оптерећење, али ми пријају као подстрек да наставим – објаснила је своју позицију ауторке од које се много очекује млада ауторка Тијана Грумић, већ запажена на позоришним сценама Србије. - Тема комада “Моћни ренџери не плачу” има нешто моје, интимно, али је и прича генерације из деведесетих. Тенденциозно, драмска структура није класична. Поигравала сам се и истраживала унутар монолошке и нетипичне временске форме.


„Аплауз фест” на Новом насељу

На конференцији за новинаре Огњен Томашевић представио је удружење „Ново културно насеље”, које на новосадском Новом насељу, у јуну, организује 3. “Аплауз фест”. Представа “Моћни ренџери не плачу” биће део програма, као и представе “Аутобиографија” и „Пресрећни људи”. Њима СНП излази из центра на ободе града.


Редитељка представе Тијана Васић којој је ово мастер рад, генерацијски је блиска ауторки комада, чак и начину на који пише, мада је то представљало велики изазов за њу и глумце - како то представити на сцени, поготово кад је то велика и угледна сцена Српског народног позоришта.

– Оно о чему пише Тијана Грумић ми је такође блиско. Сви смо ми из те генерације суочени са питањима одрастања, сазревања, доношења великих и важних одлука које се у овој земљи често своде на једно - остати или отићи – каже редитељка представе “Моћни ренџери не плачу”.

Глумица Миа Симоновић, први пут у главној улози, комад види као веома емотиван, јак. Њен колега Вукашин Ранђеловић увидео је да је младост и предност и мана, јер и поред много хтења и енергије у екипи, осећао је да им мањка искуства да публици дочарају оно што су са лакоћом разумели у тексту. У представи играју још Александра Плескоњић и Небојша Савић. Сценографију је радила Ивана Јанчић, која се поново суочила са креативним изазовом у СНП. Костиме је креирала Марина Сремац, а музику Ана Буњак.

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести