На Стеријином позорју изложба о глумици Светлани Бојковић

НОВИ САД: У оквиру 64. Стеријиног позорја, у фоајеу Сцене "Пера Добриновић" у Српском народном позоришту у Новом Саду, вечерас је у част овогодишње добитнице Стеријине награде за животно дело отворена изложба "Светлана Бојковић - Уметност глуме и трагање за истином", аутора Зорана Максимовића.
ceca bojkovic mira banjac
Фото: Tanjug (Jaroslav pap)

Знам Цецу из првих редова кад се бранило достојанство уметности, када готово срља на барикаде. Она је истински бранитељ уметности којом се бави, рекла је отварајући изложбу славна глумица Мира Бањац.

Светлана Бојковић је, истиче она, велика глумица, хуманиста и сјајан човек.

Цеца је особа која са собом носи велику радост и невероватну енергију и срамота је поред ње не бити радостан, рекла је Мира Бањац.

Фото: Tanjug (Jaroslav pap)

Светлана Бојковић, добитница Стеријине награде за животно дело, рекла је да је донекле и збуњена због вечерашње изложбе.

Прилично сам на неки начин и збуњена. Одједном ме напало много тих фотографија и много података, које ја не носим сваки дан са собом и у себи, јер живим у садашњем тренутку, а онда ођедном постанем свесна да је то толико година, готово пола века, глуме. Некако сам нападнута својом прошлошћу, али на позитиван начин, рекла је Бојковић.

Аутор изложбе Зоран Максимовић каже да је веома захвалан што му је пружена прилика да, заједно с тимом људи, приреди изложбу о Светлани Бојковић, што, како наводи, није било нимало лако, имајући у виду да је требало одабрати фотографије који прате пет деценија уметничког рада ове глумице.

Цеца је господар улоге и владар сцене. Ова изложба је само мали траг једне велике, сјајне каријере, а иза ових слика стоје биографије, приче које су ту каријеру обележиле, рекао је аутор.

Фото: Tanjug (Jaroslav pap)

Изложба је посвећена богатом глумачком раду Светлане Бојковић у позоришном, филмском, радиодрамском и телевизијском стваралаштву, али и њеном педагошком и друштвеном ангажману.

Изложба је заснована на богатој и разноврсној грађи коју чине документа, награде и признања, аудио и видео записи представа, телевизијских и радио програма и филмова, плакати, програмске књижице, фотографије, скице костима, костими, награде.

Каталог изложбе садржи ауторске и критичке текстове, биографију и текстове Светлане Бојковић, осврт на репертоар, изводе из критика, селективну библиографију, резиме на енглеском језику и богату документациону и фотографску илустрацију.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести