Најбоље европске представе за децу и младе

Први међународни фестивал професионалних позоришта за децу и младе „Новосадске позоришне игре”, који организује Позориште младих, биће отворене 7. маја у Новом Саду.
д
Фото: Промо

Публика ће до 15. маја имати прилику да види 14 представа из Финске, Русије, Чешке, Словачке, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, Словеније и Србије, од којих је 11 у такмичарској селекцији.

Директор Позоришта младих Михајло Несторовић је истовремено и селектор и директор овог фестивала, који се иначе одржава уз подршку Фондације „Нови Сад ЕПК“. Несторовић је изабрао следеће представе у такмичарској конкуренцији: „Невидљиве земље”, Грус Грус театар из Финске; „Царево ново одело“, Лутковно гледалишче Марибор и Градско казалиште лутака Ријека; “Царево ново одијело”, Херцегновско позориште; „Тихи дечак”, Позориште за децу из Крагујевца; „Хроно патуљци”, Позориште лутака Братислава; „Кафе Краљевство”, Казалиште лутака из Задра; „Три мускетара”, Позориште „Алфа“, Плзен; „Седам гавранова”, Ђечје позориште РС Бања Лука; „Махмуд” Местно гледалишче Птуј; „Чаплин”, Луткарско позориште Кошице; и „Гердина соба”, Особњак театар Санкт Петербург.

О најбољима на првим „Новосадским позоришним играма” одлучиваће жири у којем су: Бисерка Колевска (редитељка из Бугарске), Слободан Нинковић (глумац Позоришта младих) и Миран Хајош (продуцент из Хрватске). У пратећем програму Фестивала, поред промоције монографије Позоришта младих у славу његовог 90. рођендана и програма „ПлаyингУп”, биће изведене три представе. Већ првог дана, као своју прву премијерску продукцију, Позориште младих извешће „Гуливерова путовања”, у режији Кокана Младеновића, замишљена као улични перформанс са гран гињолама. Друга представа у пратећем програму биће „Миш Маус, кућа хаус”, илити „Мачак у чизмама” Драмског студија Центра за културу Пожаревац. Фестивал ће бити затворен 15. априла другом премијерском продукцијом домаћина, представом „Метаморфозе” аутора и редитеља Саше Латиновића.  Карте за представе на „Новосадским позоришним игарама” могу се купити на благајни Позоришта младих, од 20. априла. Цена појединачне карте за све представе је 500 динара, док је за организоване групне посете појединачна карта 350 динара. Улаз на „Гуливерова путовања“ је слободан.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести