Наставља се Лето на Тргу галерија

Галерија Матице српске је и током протеклих месеци успевала да реализује већину својих програма прилагођавајући их мерама здравствене заштите, али уз присуство мањег броја посетилаца.
Вера Зарић: Утврђење II
Фото: Вера Зарић: Утврђење II

Од ове недеље, захваљујући донетој одлуци Владе Републике Србије о новим мерама и препорукама за безбедно организовања рада установа културе, програми могу да се реализују за већи број публике, али уз поштовање превентивних мера – ношење маски и физичко дистанцирање.

Програми манифестације “Лето на Тргу галерија”, на којој Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића сваког лета новосадској публици нуде културно-уметничке програме на отвореном, средином јула прекинути, сада ће биће настављени. Тако ће овог четвртка, 27.августа у 21 сат бити одржано вече Руска чајанка: традиција и уметност Марије Стобород Шибанове. Захваљујући овој Рускињи заљубљеној у уметност, историју и гастрономију, публика ће уз дегустацију посебног леденог чаја, имати прилике да чује занимљиву причу о томе како је један Србин донео кинески чај у Европу, како је чајанка постала део свакодневног живота у Русији и како се ова традиција одразила на уметничка дела познатих руских сликара.

У жељи да својим посетиоцима искуство уживања у уметности учини јединственим Галерија је припремила посебну просторију у оквиру Сталне поставке - собу за препуштање уметности. Сваке недеље представљено је друго уметничко дело које у синергији уметности, звука, простора и светла посетиоцима омогућава да га доживе на посебан начин.

Ове недеље, до 30. августа, у соби за препуштање изложено је дело новосадске уметнице Вере Зарић “Утврђење II” из 2014. Слика припада циклусу “Имагинарних градова” и представља измаштани приказ тврђаве који посматрача подстиче на лутање кроз видљиво и невидљиво, кроз мозаик квартова, објеката и знакова. Посматрајући слику уз ауторску музику Ивана Чкоњевића “Етикета 4” са албума “Осипања, срастања” из 2017. посетиоци могу да разиграју своје мисли и осећања и „побегну” из свакодневице, наводе у ГМС.

Још од почетка марта у Галерији траје изложба “Инспирисани Италијом”. Услед немогућности да се током протекла три месеца реализују пратећи програм изложбе, предавања и стручна тумачења одржавају се у редовном Галеријском термину за ове програме ‒ петком у 19 сати. Тако ће овог петка, 28. августа др Даниела Королија Црквењаков, конзерватор саветник ГМС одржати предавање “Чувари традиције – израда реплика и копија”.

- Уз копије према старим мајсторима сликарства, на изложби је приказана и копија једне зидне слике из манастира Бођани, настала у савремено доба, са намером да се тај важан сликарски циклус презентује на изложбама, односно да буде доступан публици и ван цркве у којој се налази - каже др Даниела Королија Црквењаков, уз напомену да, услед пропадања зидних слика у Бођанима, овакве копије, дела посебно обучаваних сликара-кописта, данас представљају занимљиву конзерваторску документацију. 

Н. Попов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести