Нишки Театар на раскршћу: Представе из Софије, Крања, Новог Сада, Вараждина...

Фестивал драме и позоришта балканског културног простора “Театар на раскршћу”, који је био одложен два пута због короне, биће одржан други пут од 7. до 14. септембра у нишком Народном позоришту.
pozoriste scena pixabay
Фото: pixabay.com

Овогодишњи селектори фестивала, редитељ Влатко Илић и театролог Спасоје Ж. Миловановић, одабрали су шест представа из региона, које ће се такмичити за неку од награда, саопштило је нишко позориште.

У конкуренцији за награде су представе: „За сада је све ок“ Крушевачког позоришта, ауторски пројекат Наташе Рајковић (рађеног по њеном тексту „Прозор“), глумаца и редитељке Снежане Тришић; „Дан када ја више није било ја“, Роланда Шимелпфенига, режија Тара Манић, Београдско драмско позориште; „Живот је сан“, по мотивима драме Педра Калдерона де ла Барке, адаптација и режија Дина Маркова, бугарски театар „Зонг“, Софија; „Конс: Ново доба“ Сречка Косовела, режија Жига Дивјак, словенско Прешнерово гледалишче из Крања; „Пази на празнину“, текст и режија Романо Николић, Хрватско народно казалиште, Вараждин; и „Ко је убио Џенис Џоплин?“ Тијане Грумић, режија Соња Петровић, Српско народно позориште.

На свечаном отварању, заказаном за 7. септембар, биће изведена премијера представе „Чудо Светог Георгија“ редитеља Николе Завишића, рађеној по мотивима истоимене драме Русомира Богдановског, у копродукцији бугарског Драмско-луткарског театра “Иван Радоев”, румунског театра “Јоан Славичи” из Арада, и Народног позоришта у Нишу.

У оквиру пратећег програма, публика ће 13. септембра моћи да погледа и хрватску представу „Саундтрек за филм који није снимљен“ аутора Краља Чачка и Нине Бајсић, у извођењу „Радио театра Бајсић и пријатеља“ из Загреба, као и представу „Хероји 4.33“С.Димоског, режија Д.Дамјановски, Народног позоришта „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ из Велеса у Северној Македонији.

На фестивалу ће бити додељене награде за најбољу представу, режију, четири глумачке, за костимографско и сценографско остварење, оригиналну сценску музику, сценски покрет, као и специјална награда. Осим ових, додељују се и награда округлог стола критике и награда жирија новинара. У част награђених, на затварању фестивала биће изведена представа „Рецепт за савршенство у неколико корака који не воде никуда“, ауторски појекат Андрее Гаврилију, трупа “Михај Рајку” Северног театра из румунског града Сату Маре.

Нови савет фестивала

Селектори су изабрани у марту ове године, а тада је саопштен и састав новог савета фестивала, будући да је почетком 2020. већина чланова тадашњег Савета фестивала, чији је покровитељ требало да буде Александар Вучић, поднела оставке због политизације. У новоформираном Савету фестивала су: менаџер у култури Душко Љуштина из Загреба, театролошкиња Василка Бумбарова из Софије, првак драме Дејан Лилић из Скопља, драмски писац и књижевник Милош Латиновић из Београда и театролог др Мирослав Радоњић из Новог Сада. У складу са правилником, део Савета чине и градоначелница Ниша Драгана Сотировски и директор нишког Народног позоришта Спасоје Ж. Миловановић.

Од наредне године, „Театар на раскршћу” би требало да се одржава у установљеном термину у марту.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести