НОВА ЛУТКАРСКА ПРЕМИЈЕРА У ЗРЕЊАНИНУ Чудновате згоде Шегрта Хлапића

Представа “Чудновате згоде Шегрта Хлапића”, у режији Вјере Видов, биће премијерно изведена сутра, 1. децембра у 18 часова, у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину.
а
Фото: Урош Степанов

Две године након представе за децу “Дечак и месец”, хрватска редитељка Вјера Видов вратила се у Зрењанин, да би овог пута на сцену поставила једно од најпознатијих књижевних дела за децу у Хрватској, ауторке Иване Брлић Мажуранић. Прича о младом шегрту Хлапићу је лектира у хрватским школама, те тамо нема оног ко не зна ту причу.

- О Хлапићу имамо филм, анимирани филм, сликовнице, његов лик се налази и на неким производима. Можда ми Хлапић зато на том поднебљу није био толико изазован, јер је много пута пласиран на различите начине – каже редитељка Вјера Видов. - У зрењанинском позоришту ми се десило то да сам почела да радим Хлапића без икаквих предрасуда, читала сам га онаквог каквог га је Мажуранићка писала и следила сам њену идеју.

Ауторка је, по речима Вјере Видов, ово дело написала кроз призму детета, и ту се ради о емпатији коју смо ми, нажалост, спонтано, негде успут, изгубили.

- А код Хлапића је толико присутна та његова љубав према људима, не зато што је он другачије одрастао или другачије васпитан. Напротив, он је шегрт, нема родитеље, живи код мајстора који је љут на њега из својих разлога и непрестано га грди. Дакле, имали смо све аргументе да Хлапић буде једно проблематично дете. Међутим, он све невоље које се њему и осталима око њега дешавају, схвата другачије – напомиње Вјера Видов.

У свакој ситуацији он се поставља тако да помогне, да учини добро дело, како додаје редитељка, јер он има визију која му није наметнута - да помаже људима.

- Хлапић је толико супротан од онога што смо ми у стварном свету, када пролазимо поред људи не примећујући ни њихове невоље ни потребе. Шегрт Хлапић их уочава и поставља се као озбиљан дечак који жели помоћи људима којима је у том тренутку помоћ потребна. И то је та дечија емпатија на коју ми изнова децу требамо да подсећамо. Ово је прича о одрастању једног дечака који је на том свом путу сазрео – истиче Вјера Видов.

Лик Шегрта Хлапића тумачи Предраг Грујић, а играју и Наташа Милишић, Кристиан Кардош, Олгица Трбојевић Костић, Данило Михњевић, Мирослав Маћош, Марија Пантин, Ана Чупић, Татјана Бараћ и Снежана Попов. Драматуршкиња је Нина Павловић, текст је превела Ивана Андрић Пенава, а аутор сценографије је Крешимир Томац. Креаторка лутака је Благовеста Василева, а композитор сонгова Зоран Булатовић Бале.

Н. Пејчић

 


БОНУС ВИДЕО

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести