Нови Тврђава театар у Чортановцима: “Чувари твог поштења”

Амбијентални фестивал Нови тврђава театар наставља се у уторак увече у 21 час у вили Станковић у Чортановцима извођењем представе “Чувари твог поштења” Бориса Лијешевића, у извођењу Градског позоришта из Подгорице.
Представу „Чувари твог поштења” режирао Борис Лијешевић
Фото: Представу „Чувари твог поштења” режирао Борис Лијешевић

Представа “Чувари твог поштења” је ауторски пројекат редитеља Бориса Лијешевића, који подсећа на стих из црногорске химне:„…чувари твог поштења…“, који прозива једну од најважнијих тековина црногорске традиције – поштење.

- Црна Гора је средина у којој је, током претходних вјекова, поштење постало култ. Зашто? Различите средине до култа уздижу различите категорије: поредак, природу, екологију, спорт, трговину, дизајн, док смо ми до култа уздигли - поштење. Сви одговори су увијек у географији. Наши преци су живјели у средини у којој није било довољно хране, обрадиве земље, блага, средстава за живот. Култ поштења чувао је заједницу на окупу. Држао је у животу. Људскост је чувала егзистенцију. Данас су се времена промијенила, и у односу на та времена свега има на претек. Услед промијењеног социо-економског момента мијења се и начин живота. Шта одлази у традицију, а шта остаје у животу? Шта је с тим нашим поштењем, гђе је оно данас и на који начин ми данас носимо тај култ? Као оптерећење, нужно зло или нешто друго? -пита се аутор ове представе Борис Лијешевић.

Драматург је Стела Мишковић, сценограф је Горчин Стојановић, костимограф је Тијана Тодоровић, а композитор је Рамбо Амадеус. У представи играју: Дубравка Дракић, Бранка Фемић Шћекић, Божидар Зубер, Катарина Крек, Емир Ћатовић, Павле Илић, Ивона Човић Јаћимовић, Сања Поповић, Симо Требјешанин, Жељко Радуновић и Бранко Илић.

Карте за овај фестивал се продају у “Гигстиксу” и стају 700 динара. Превоз до Чортановаца је организован и улази у цену улазнице. Аутобус из Новог Сада полази у 20 сати испред Српског народног позоришта. Обавезно је пријављивање на број телефона  064 138 96 94, на који се такође могу и директно резервисати карте и превоз.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести