Нови тврђава театар, уместо у јулу, ипак почетком септембра

Нови тврђава театар који је требало да се одржи почетком јула у Вили „Станковић“, у Чортановцима, добио је нови термин – од 4. до 8. септембра, одлучено је пре две вечери на састанку Савета овог фестивала.
e
Фото: Dnevnik.rs

До померања је дошло из познатих епидемиолошких разлога, а како је за „Дневник“ изјавила иницијаторка и уметничка директорка Новог тврђава театра Вида Огњеновић, август је већ претрпан одложеним културним садржајима, па су се у разматрању најбољег термина одлучили за почетак септембра.

Уз напомену да се већ показало колико публика ужива у извођењу представа на отвореном, у већ препознатљивом амбијенту Виле „Станковић“, Вида Огњеновић је саопштила да ће Нови тврђава театар, седми по реду, ове године понудити прву властиту продукцију. Тачније, копродукцију са низом фестивала унутар рада Асоцијације театарских фестивала која је у међувремену основана. Реч је о представи „Употреба човека“ Александра Тишме, у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића, коју су продуцирали заједно са Новосадским позориштем/ Ујвидеки синхаз, Будва град театром, „Ист Вест“ центром из Сарајева. У главним улогама су Емина Елор и Југослав Крајнов.

„Употреба човека“ још увек није имала званичну премијеру у Србији. Представа је одиграна у Сарајеву, а у јулу јој следи изведба у Будви.

Друга представа, најављена као својеврсна ексклузива, биће „Сељачка опера“ Беле Пинтера, у режији Атиле Керестеша. Представа је рађена у копродукцији Новосадског позоришта/ Ујвидеки синхаз и Сегединског националног театра, а премијеру још није доживела, јер је одмах након претпремијере проглашено ванредно стање, због пандемије вируса корона. Куриозитет ове представе, како су потврдили управник Новосадског позоришта/ Ујвидеки синхаз Валентин Венцел и његов уметнички руководилац Роберт Ленард, је то што чувени позоришни аутор из Мађарске, Бела Пинтер, веома ретко даје неком другом права да изводи његова дела. Подсећања ради, „оригинал“ представе „Сељачка опера“, уз узбуђење у открићу величанственог аутора (Бела Пинтер пише, режира и игра у оквиру своје трупе), са великим одушевљењем гледала је публика Стеријиног позорја у првој деценији двехиљадитих.

Вида Огњеновић, као селекторка, за седмо издање Новог тврђава театра, најавила је и представе „Укулеле џем“ Алена Мешковића, у режији Дине Мустафића (Босанскохерцеговачко позориште Зеница), „Време тмине“ Кинге Мезеи и „Х.Е.Ј.Т.Е.Р.И.“ Дина Пешута, у режији Јудите Гамолин (Загребачко казалиште младих). Ради се о представама из региона, јер у новонасталим околностима и није било могуће довести представе из даљег окружења, али Нови тврђава театар и даље има амбиције, енергичну жељу да се проширује, како програмски, тако и по локацијама. Идеја је да своје програме у будућности покуша да реализује и на другим местима у Војводини која имају услове за извођење на отвореном, локалитете са утврдама, као што су Бач, Вршац... Тако би и већи број публике био у прилици да ужива у врхунским позоришним садржајима.

- Представу у част награђених још нисмо планирали, али могуће је да она настане у току самог фестивала, на основу једнонедељног мастер-класа за глумце – рекла је Вида Огњеновић, најављујући и даљу спецификацију или корекцију коначног програма, у складу са околностима.   

 И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести