Новогодишњи солистички концерт Данијеле Јовановић

Првакиња Опере Српског народног позоришта сопран Данијела Јовановић одржаће новогодишњи солистички концерт у среду у 20 часова у Свечаној сали Градске куће у Новом Саду.
danijela jovanovic, Dnevnik/Branko Lučić
Фото: Дневник/Бранко Лучић

Концерт је организован у сарадњи Музичке омладине Новог Сада и СНП-а, а улаз је слободан. Наша позната оперска певачица Данијела Јовановић истакла је да јој је задовољство што ће овим новогодишњим солистичким концертом заокружити двадесетогодишњицу плодног уметничког рада, коју је обележила у фебруару ове године.

Данијела Јовановић је до сада концертно наступала у Италији, Аустрији, Мађарској, Грчкој, Шпанији, Француској, Чешкој, Словачкој, Македонији, као и у Нишу, Београду, Новом Саду. Остварила је запажена солистичка гостовања у Русији, Француској, успешно сарађивала с Камерним оркестром “Моцартеум” из Салцбурга, Симфонијским оркестром из Јекатеринбурга и другим угледним ансамблима. Добитница је значајног међународног признања „Тито Гоби“ за допринос оперском стваралаштву, и других признања за солистичке улоге у представама СНП-а “Травијата” (Виолета Валери), “Војвода од Рајхштата” (Јозефа), “Лучија од Ламермура” (Лучија) и “Кнегиња чардаша” (Силва Верецки).

На сцени свог матичног позоришта Данијела Јовановић је певала многе сопранске улоге у операма Пучинија, Доницетија, Моцарта, Бизеа, Росинија... Једна од њених најпознатијих улога је свакако Виолета Валери из Вердијеве опере “Травијата”, коју је први пут певала 2000, и од тада је она редовно на њеном репертоару.

–  То је заиста врло комплексна улога, која тражи и лирску боју гласа и колоратурну технику, на крају и драмску боју. Садржи у себи све те компоненте и певач заиста мора да буде јако припремљен, али оно што сам добила временом то је тај моменат емоционалне зрелости. На томе сада највише радим, изграђујем улогу, и толико елемената откривам да је то просто фасцинантно. Заиста дођете до закључка да музика јесте у служби текста, али то што можете музиком да прикажете, те емоције, просто је невероватно и прелепо – анализирала је за наш лист Данијела Јовановић ову улогу, коју је певала и у Русији. – Мислим да је ово једна од најтежих сопранских улога. Има, наравно, технички можда много захтевнијих рола од ове, али Виолета је заиста јако тешка за певаче.

Но, овог пута ће Данијела Јовановић на концерту извести арију из друге Вердијеве опере - “Сицилијанско вечерње”, уз још десет најлепших нумера познатих композитора Карисима, Перголезија, Баха, Шуберта, Грига, Рихарда Штрауса, Моцарта, Чилее, Росинија и Лехара, уз клавирску пратњу Ирине Загурскаје Стојаковић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести