Од данас театарски интернет регионални фестивал

Позоришта за децу из региона покренула су интернет регионални театарски фестивал како би најмлађима помогли да лакше преброде изолацију због пандемије коронавируса.
д
Фото: Промо

ПИР Фест, како је назван, почиње данас и биће емитован на Ју тјуб каналу Градског позоришта у Подгорици које је и иницирало овај фестивал, а већина позоришта за децу из региона прихватила ову идеју. Током девет дана до 16. априла свакодневно ће се изводити по једна представа девет театара из Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Фестивал је такмичарског карактера, па ће представе бити вредноване гласовима публике – лајковима.

ПИР фест данас у 17 часова отвара Градско позориште из Подгорице са представом “Чаробњак из Оза”. Затим ће сутра Позориште „Бошко Буха“ из Београда приказати „Малу сирену“, Градско казалиште лутака из Ријеке представља наредног дана „Авантуре малога ЈУЈУ“.

Позориште младих из Новог Сада ће се представити 11. априла са остварењем „Лепотица и звер“ Стевана Копривице, у режији Милоша Јагодића, које је на прошлогодишњем фестивалу у Котору, проглашено за најбољу представу од стране жирија домаћина фестивала. Позориште младих из Сарајева приказује представу „Кекец“, Дечије позориште Суботица „Пар ципела“, Мало позориште „Душко Радовић“ из Београда „Страшне приче браће Грим“, а Позориште „Пинокио“ доноси представу „Књига о yунгли“. Црна Гора има још једног представника – Фестивал позоришта за ђецу из Котора са пројектом „Његош за ђецу: Како расту велики људи“.

Респектабилни наслови релеватних регионалних позоришта чине ПИР Фест једним од најзначајнијих културолошких подухвата у овом делу Европе када је у питању театарско стваралаштво за младе у времену затворених позоришних зграда, истакло је Градско позориште Подгорица.

- Пре десетак дана, назвао ме је мој пријатељ и колега, Душан Ковачевић, уметнички директор подгоричког Градског позоришта и упитао шта мислим о идеји да се организује интернет фестивал позоришта за децу и младе из читавог региона - каже Михајло Несторовић, директор Позоришта младих из Новог Сада. - На тренутак сам био затечен питањем, ненавикунут на овакав начин реализације фестивала, а потом, узвикнуо: Браво, сјајно, свака част. И, заиста, баш тако и мислим. Заиста нам је, у овом тренутку, потребно баш нешто овако. Мислим да ће Први интернет регионални фестивал театара за децу - ПИР фест, окупити милионе, како деце, тако и одрасле публике и гледалаца, који ће, уз своје мале екране, моћи да уживају у најбољим продукцијама позоришта за децу и младе, те својим “лајковима”, одредити победника.

Несторовић поручује да ће бити захвални свима, који ће због праћења ПИР феста, остати код куће и тако сачувати здравље свих нас.

Све представе почињу у 17 часова, а сутрадан ће имати репризу у 13,15.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести