Онлајн Фестивал ангажованог позоришта за младе: Теме и проблеми испричани језиком тинејџера

У организацији удружења “Оф Нови Сад”, од 11. до 13. децембра биће одржан онлајн Фестивал ангажованог позоришта за младе.
Šest portreta
Фото: Printscreen

Заинтересовани ће моћи да прате седам представа независних позоришта и трупа на Јутјуб каналу и Фејсбук страници “Офф Нови Сад”. Фестивал сутра отвара представа “Пресек” Театра младих Мишоловка, а потом следи “Ствар избора или зашто слушам Марчела” Телепорт театра. У суботу су на програму три представе: “Раскршће”, удружења “Цепора”, “Културоциклин 2м” трупе “Културоциклин” и “Индиго” удружења “Цеком”. Последњег дана фестивала, у недељу моћи ће да се погледају представе “Хулиган” казалишта “Мала сцена” и “Шест портрета Павла Бељанског” Театра младих “Мишоловка”.

- Овај позоришни фестивал ангажованог и едукативног позоришта првенствено је намењен младима и онима који се тако осећају. Било је планирано да се фестивал одржи нормално, у позоришној дворани и младим Новосађанима прикаже неколико сјајних представа у којима могу видети своје вршњаке који обрађују теме актуелне у тим годинама. Због тренутне епидемиолошке ситуације фестивал ће бити одржан онлајн, али и у овом случају настојимо да позовемо што више младих људи да погледају представе које смо одабрали специјално за њих – напомињу организатори.

Представа “Пресек”, Театра младих “Мишоловка” из Новог Сада, који воде Ибро Сакић и Јелена Здравковић, на духовит и катарзичан начин упућује на то како треба поступати са младима, кроз истините ситуације и приче, које се играју на сцени. “Ствар избора: Зашто слушам Марчела” у продукцији Телепорт театра, је аутопоетички есеј настао по текстовима „О Људима, псима и мишима”. Представа је рађена у оквиру завршног мастер рада студента Уроша Младеновића на Академији уметности у Новом Саду. “Језиком који је близак младима, сонговима који су већ у ушима младе публике, млађани глумац уз гитаристу као партнера на сцени, провоцира самоперцепцију оних који су пред избором: шчепати живот у властите руке или препустити се летаргији”, каже се у најави ове представе.

Интерактивна представа „Раскршће“ бави се „сликом“ коју о себи имају млади у адолесценцији, њиховим односом са родитељима и вршњацима и проблема који настају у овом периоду.  Представа „Раскршће“ је оригинална продукција “Цепора” – Центра за позитиван развој деце и омладине. Пројекат “Културоциклин” бави се преиспитивањем пада културолошких вредности у свим аспектима друштвеног живота и последицама које то има на младе - од медија, преко школе, позоришта и јавног простора. Представа “Културоциклин 2м”, ову тему проширује на културу људских права, као и на културу менталног и емоционалног здравља у тренуцима кризе. “Индиго” је копродукцијска представа креативног центра “Цеком”, “Културкицк”-а и Културног центра Зрењанина, која говори о детету које се тешко уклапа у систем и друштвено прихватљиве норме понашања, а ослања се и на лична искуства учесника.

Хрватско казалиште “Мала сцена” учествује с представом “Хулиган”, заснованој на истинитим догађајима, која говори о навијачима, и бави се актуелном темом идентификације с понашањем навијачких група. Театар младих “Мишоловка” учествује на овом фестивалу и с представом “Шест портрета Павла Бељанског”, за коју су одабрани кључни моменти из живота овог колекционара. Представа је заједничко дело младих глумаца “Мишоловке”, уз које се у представи публика има прилику да се прошета кроз његову Спомен-збирку и “сретне” познате сликаре Саву Шумановића, Надежду Петровић, Недељка Гвозденовића...

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести