Отвoрено  67. Стеријино позорје (фото)

Представом „Милева“ Милене Богавац, Олге Димитријевић, Тијане Грумић, Ведране Божиновић, Ведране Клепице, у адаптацији Јелене Ковачић, а у режији Анице Томић почело је 67. Стеријино позорје у Српском народном позоришту.
В. Фифа
Фото: В. Фифа

Свечаном беседом отворио га је сценограф Миодраг Табачки, петоструки добитник Стеријине награде. Четири је добио за сценографију (1982, 1996, 1998. и 1999), а добитник је и Награде за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе 2009. године.

"Захвалан сам Стеријином позорју што ми је указала част да отворим фестивал нашег националног позоришта који носи име великог српског писца. Истовремено доживљавам то као признање и подршку мојој професији која са љубављу, поштовањем и верно надгрђује сликом, креира и осмишљава и визуелном компонентом прати нашег драмског писца. Писац је за мене звезда, а најбитнија карика и покретач свега на сцени јесте драмски текст", казао је Табачки.

Фото: В. Фифа

Додао је да је с великим задовољством радио текстове домаћих класика Стерије, Нушића, Његоша, али и младих писаца и њехових савременика Љубомира Симовића, Душана Ковачевића, Владимира Арсенијевића, Милосава Мариновића и других.

"Радовао сам се сваком успеху на овом великом фестивалу. Са жељом да се наши класици и савременици и даље играју и уз жељу да се појаве и нови млади драмски писци проглашавам 67. Стеријино позорје отвореним", рекао је Табачки.

Под мотом “Време тескобе”, на фестивалу ће бити изведено девет представа у такмичарској селекцији и три у међународној селекцији “Кругови”.

Фото: В. Фифа

"У ових девет дана очекује нас богат програм, девет представа у такмичарској селекцији, три представе у пратећем програмуи три представе ван конкуренције. Представе долазе из Загреба, Сарајева Бањалуке, Сплита, Скопља, Суботице, Београда, Новог Сада, из Грачанице, Краљева. Имаћемо И представе у склопу Позорја младих, затим изложбе И остали пратећи програми. Учествоваће 750 уметника, а очекује се 10 хиљада посетиоца", рекао је за Танјуг директор Стеријиног позорја Миодраг Радоњић.

Фото: В. Фифа

У такмичарској селекцији 67. Стеријиног позорја наћи ће се представе „Избирачица“ Косте Трифковића у режији Иве Милошевић Народног позоришта из Суботице, „Протекција“ Бранислава Нушића у режији Кокана Младеновића Народног позоришта из Сарајева, „Код вечците славин“ Момчила Настасијевића у режији Соње Петровић Српског народног позоришта, „Чудо у Шаргану“ Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића Југословенског драмског позоришта.

Фото: В. Фифа

Такмиче се и представе "Године врана" Синише Ковачевића Народног позоришта Београд, "Ролеркостер" Јелене Кајго у режији Милице Краљ Атељеа 212, "Последње девојчице" Маје Пелевић у режији Кокана Младеновића Позоришта "Деже Костолањи" из Суботице, "Флеке" Тијане Грумић у режији Југа Ђорђевића Краљевачког позоришта и "Блудни дани куратог Џонија" Филипа Грујића у режији Јоване Томић Новосадског позоришта.

У нетакмичарској међународној селекцији "Кругови" три су представе, две из Загреба и једна из Скопља. Представа у част награђених биће "Хркачи" чији текст и режију потписује Никола Пејаковић, а изводи ансамбл Народног Позоришта Републике Српске из Бањалуке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести