Перикле Никите Миливојевића отвара Шекспир фестивал

БЕОГРАД: Представом „Перикле“ у режији Никите Миливојевића, настале у копродукцији Итака арт центра (Инђија) и Шабачког позоришта, сутра у Вили „Станковић“ у Чортановцима почиње четврти „Шекспир фестивал“.
cortanovci sekspir
Фото: Dnevnik (arhiva)

До 2. јула публика ће имати прилику да погледа и комад „Хенри V“ трупе „Парабола“ из Лондона и „Макбет“ Танг Шу Винг Театар Студија из Хонг Конга.

“Шекспир фестивал“ иницирао је редитељ Никита Миливојевић након премијере своје представе „Хенри VI“ у Глоб театру у мају 2012. године. 

Поред велике љубави према Шекспиру, Миливојевић је био вођен жељом да се Вила Станковић, изузетан простор затворен за јавност, учини атрактивним културно-туристичким местом. 

У свом писму које је упутио Шекспир фестивалу пошле године, Питер Брук, један од највећих редитеља 20. века, између осталог, рекао је: „Шекспир је феномен, као Сунце и Месец, његове драме говоре директно људима свих раса и нивоа, у сваком тренутку светске историје. Уверен да нам је Шекспир увек потребан, није му било тешко да упути неколико речи подршке једном малом, непознатом фестивалу, који се бори да опстане уз Шекспира“. 

За само три године постојања, Фестивал је био домаћин позоришним трупама из Индије, Велике Британије, Португала, Финске, Грчке, Ирана, Македоније, САД, Словеније, Белорусије... 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести