Почели 46. позоришни дани Румуна Војводине

КУШТИЉ: По 46. пут минулог викенда у Куштиљу, селу на подручју Вршца, свечано је почела традиционална манифестација позоришног стваралаштва под називом Позоришни дани Румуна из Војводине.
Žiri će pobednika 46. pozorišnh dana Rumuna Vojvodine proglasiti 29. Aprila Foto: Dnevnik.rs
Фото: Жири ће победника 46. позоришнх дана Румуна Војводине прогласити 29. Априла Фото: Дневник.рс

Љубитељи позоришне уметности ће и у наредним данима имати прилику да уживају у представама на румунском језику које су припремиле позоришне трупе из више места Војводине.

Председник жирија је глумац Мирослав Жужић, а чланови су Адријан Санду и Елена Леља и они ће у наредним вечерима пратити уметничке домете у осам позоришних комада. Прву представу су припремили аматери из Куштиља, потом су чланови чланови секције Музичке омладине  из Уздина одиграли комад „Смећар“ аутора Мими Бродеску, а режирао домаћи глумац Маргарит Ековоју.

Аматери секције КУД-а „Тодор Крецу Тоша“ при Дому културе „Дојна“ из Уздина одиграли су комад „Човек из пусте куће” који су написали Јоца Винка и и Тодор Крецу Тоша, а режисер је Адам Ончу из истог места.

Поред позоришних комада из Куштиља и Уздина, позоришне представе за овогодишњу смотру позоришног стваралаштва Румуна из Војводине припремиле су и позоришне трупе из Страже, Алибунара, Вршца Николинаца и Торка.

За дуги период од 46 година трајања „Позоришни дани“ изнедрили бројне професионалне глумце, режисере и друге уметничке ствараоце који су своју креативна уметничка надућа остваривали на радију, телевизији или професионалним позориштима. Овогодишњи „Позоришни дани Румуна“ завршавају се 29. априла, када ће бити проглашен победник ове дуготрајне и престижне позоришне смотре и уручена друга признања и награде.

Р. Јовановић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести