Позоришне премијере у Београду током фебруара: “Ватре”, “Идиот”, “Не играј на Енглезе”

БЕОГРАД: Југословенско драмско позориште, Звездара театар и Београдско драмско позориште приредиће премијере својих најновијих пројеката током фебруара у престоници.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

Тако ће се на репертоару наћи дела Фјодора Михајловича Достојевског и Маргарет Јурсенар.

Премијера представе "Ватре" Марије Веласко, базиране на истоименом прозном делу Маргерит Јурсенар, у режији Карме Портачели, биће одржана вечерас на Великојј сцени ЈДП-а.

Нови пројекат је прва копродукција ЈДП-а и Националног театра Каталоније из Барселоне, као део ширег европског пројекта „Катастрофа“ у организацији Уније театара Европе.

У представи играју Слобода Мићаловић, Наташа Тапушковић, Милена Васић, Никола Ракочевић, Ива Манојловић, Дамјан Кецојевић и глумци из споменутог театра из Барселоне - Роса Реном, Кивани Менолашина Хулијан.

Адаптацију књиге прича засноване на митовима потписује Марија Веласко, рођена 1984. године у Шпанији, ауторка десетак позоришних комада и добитница многих значајних литерарних и театарских признања.

Редитељка представе Портачели, једна од водећих европских драмских ауторки и уметничка директорка Националног театра из Барселоне.

Она је у плодној каријери реализовала више од 70 представа и то веома озбиљне наслове из историје књижевности и драмске литературе - "Госпођа Даловеј" Вирџиније Вулф, "Франкенштајн" Мери Шели, "Тројанци" од Еурипида, "Тетовирана ружа" Тенесија Вилијамса, "Прометеј" Хајнера Милера, "Зимска бајка" Вилијама Шекспира, "Џејн Ејр" Шарлоте Бронте, "На дну" Максима Горког, "Председник" Томаса Бернхарда.

"Једина права револуција 20. века јесте - феминизам. Ово је дивна митолошка прича уписана у љубави, ослања се на Хомерову "Одисеју" и дела Еурипида, али су утиснути и Лорка, Бернхард. Тема је љубав, као и политика у ssirem смислу, јер она утиче на нашеживоте, иако тога нисмо увек свесни", истакла је шпанска редитељка и уметничка директорка.

"Главна прича у делу јесте дијалог између грчке песникиње Сапфо и Јурсенар, која је књигу писала након једне личне, љубавне кризе. Тако је она тражила помоћ за своју интимну драму у свету митологије. Онда овде имамо Федру, Ахила, Магдалену, Антигону, Венеру, Хиполита, Клитемнестру", најавила је списатељица Марија Веласко.

Сценографију и дизајн светла су потписали Марија де ла Камара и Габријел Паре Лескано – Цубе.бз, костимограф Марија Марковић Милојев, аутор оригиналне музике Ђорди Куљет, а аутор видео-материјала Мигел Анђел Рајо.

За сценски покрет је задужен глумац Дамјан Кецојевић, а глумица Паула Бланко Барнеш је асистент редитеља.

У периоду од годину дана биће реализовано седам копродукција које ће бити изведене на фестивалу "Финистера" у Националном театру у Порту (Португал) у фебруару ове године.

До краја сезоне, представа ће гостовати током јула у Валенсији, Барселони, а већ на јесен 2023. по плану би требало да буде учешће на позоришном фестивалу у Мадриду.

Маргерит Јурсенар (Брисел, 1903 - Бар Харбор, 1987) је била француска романсијерка, приповедачица и есејисткиња. Стекла је светску славу својим историјским и метафизичким романима, у којима доминирају ликови из далеке прошлости, те је посебно позната по роману "Хадријанови мемоари" (1951).

Дирекција Београдског драмског позоришта пред крај старе године, 28. децембра је представила чак 13 нових пројеката које ће реализовати током наредне 2023. године, што је свакако нови рекорд овог Театра на Крсту које по продуктивности доминира сценама престонице.

Тако ће хрватски редитељ Ивица Буљан заокружити претходну сезону новим читањем романа "Идиот" Фјодора Михајловича Достојевског, који је био најављен крајем 2021, и сада ће премијера коначно бити одржана 20. фебруара на Дан БДП- а, на Великој сцени "Оливера и Раде Марковић”.

Драматизацију антологијског руског класика написао је књижевник Владимир Табашевић, који је адаптирао свој роман “Тихо тече Мисисипи” управо са овим редитељем за продукцију БДП 2021. године.

Буљан је ономад капитално дело “Идиот” дефинисао као “велика енциклопедија интелекта, емоција и филозофије” и биће посвета независним америчким редитељима као што су - Гас ван Сант и Лери Кларк.

Сада је рекао да су у пролонгираном процесу рада на пројекиту изнова читали роман од почетка до краја, и направили савремено “читање” на сцени, кроз сва поглавља тог дела.

Улоге тумаче: Мирјана Карановић, Лука Грбић, Недим Незировић, Јана Милосављевић, Миодраг Крстовић, Бојана Стојковић, Ива Илинчић, Весна Чипчић, Милан Зарић, Тамара Алексић, Александар Јовановић Меда, Милош Петровић Тројпец, Милан Колак, Никола Малбаша.

Мирјана Карановић је изјавила да је желела да ради са Ивицом Буљаном одавно, јер је његово позориште веома интригира, и сваки пут када је гледала његове представе, желела је да буде тамо у тој чаролији.

“Други разлог зашто ме радује рад на комаду “Идиот” јесте феноменална екипа младих глумаца, што ми је сјајно искуство да сарађујемо. Срећом овде немам толико велику и захтевну улогу, тако да сам са уживањем могла да мирно пратим како они граде своје ликове”, рекла је Карановић.

Млади талентовани глумац Лука Грбић представиће нам се као кнез Мишкин, а иначе је најангажованији глумац БДП-а 2022. године (“Антигона”, “Јенки Рос”, “Заљубљени Шекспир”).

Весна Чипчић је остварила већ жељу да ради са хрватским колегом Ивицом Буљаном на драми “Тихо тече Мисисипи”, и како каже “са њим је увек задовољство, једно ново путовање и истраживање за глумца”, а сада јој је права посластица да коначно први пут у каријери коначно игра и код Достојевског.

Подсетимо, постравка романа “Идиот” Фјодора Михајловича Достојевског, давно је играна и у Народном позоришту, у режији и драматизацији глумца Стеве Жигона, где су играли Небојша Дугалић, Ивана Жигон и Тихомир Арсић.

Врло брзо након драме "Идиот" 24. фебруара изаћи и римејк хит комедије "Не играј на Енглезе" према тексту Владимира Ђурђевића, који поново режира Сташа Копривица, а представа ће бити посвећена прерано преминулом Марку Живић, који нас је напустио услед последица короне крајем 2021. године.

Сада ће нове улоге три спортска кладионичара играти Александар Радојичић (улога коју је имао Живић), Марко Гверо и Андрија Кузмановић, као нови вид комада одиграног преко 250 пута од 2007. године, где су глумили још Иван Томић и Даниел Сич.

Фебруарски репертоар је комплетно спреман и београдско хит позориште Звездара театар најављује премијеру новог комада "Није човек ко не умре" аутора Велимира Стојановића у режији Горчина Стојановића, која је планирана за 24. фебруар.

Глумачку екипу нове представе чине Војин Ћетковић, Бојан Жировић, Павле Пекић, Александар Ђурица и Анђелика Симић.

Аутор сценографије је такође режисер Горчин Стојановић, а костимограф је Лана Цвијановић.

Након премијере, прве две репризе у фебруару ће бити 25. и 28. фебруара на великој сцени "Данило Бата Стојковић".

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести