Позориште Дадов обележило 60. рођендан

БЕОГРАД: Омладинско позориште Дадов премијером представе “Дадов - Неолит млађе камено доба” прославило је синоћ 60 година постојања.  
zavesa pozoriste, tanjug
Фото: Tanjug/ T.Valič, ilustracija

У представи су учествовали легендарни глумци Светлана Цеца Бојковић, Феђа Стојановић, Бранко Цвејић, Зафир Хаџиманов, Зорица Јовановић и многи други.

Омладинско позориште Дадов основано је 1958. године и већ дуже од пола века прати своју мисију врхунске позоришне уметности виђене кроз очи увек нових генерација младих глумаца и уметника. 

Заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић честитала је позоришту Дадов јубилеј и пожелела му још дуги низ година успеха. 

Многи наши легендарни глумци овде су направили своје прве кораке. Стасали су у велике и никада нису заборавили своје позоришне корене. Позориште Дадов представља душу Београда. Представља културу и традицију једног града и свих људи у њему. Кроз безброј представа, осмишљених од стране врхунских редитеља, сценариста, глумаца, костимографа и свих оних који чине део сваког правог уметничког дела, приказана је лепота и магија овог позоришта. Ово је тек првих 60 година. Желим им још минимум толико година да стварају, да се играју, да воле позориште и да оно буде део сваког од њих, али и сваког од нас, рекла је Андреа Радуловић.

Директор Дадова Владимир Мијовић истакао је важност постојања оваквог позоришта за Београд. 

Кроз позориште Дадов претходних 60 година прошло је на хиљаде младих људи, наше позориште је изнедрило преко 100 глумаца без којих се не може замислити позоришна и филмска сцена Србије. Међутим, драмски и филмски умтеници нису једини који су наш понос, Дадов заузима неизбрисиво месту и у биографијама многих успешних правника, лекара, инжењера, филолога и других, сви они заједно чине једну породицу окупљену под кровом у улици Десанке Максимовић на Врачару, рекао је Мијовић.

У Омладинском позоришту Дадов изведено је више од 250 премијера. Прва представа, “Градинар”, изведена је 27. децембра 1958. године. 

Након бројних освојених награда и признања, позориште Дадов препознато је као установа културе града Београда. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести