„Предраг Пеђа Томановић“ – ветар у леђа за три глумице у СНП-у

НОВИ САД: Бојана Милановић, Соња Исаиловић, Аница Петровић, добитнице су глумачке награде Фондације „Пеђа Томановић“, саопштено је јуче у Српском народном позоришту.
p
Фото: snp.org.rs

Награда за остварење у Српском народном позоришту, односно успех на Академији уметности у Новом Саду, традиционално се додељује, 26. пут, у име трагично настрадалог глумца, чија је породица основала истоимени фонд како би подржала његове младе колеге.

Бојана Милановић и Соња Исаиловић награду су освојиле за насловну улогу у представи „Ко је убио Џенис Џоплин?“ Тијане Грумић, у режији Соње Петровић (СНП/ ОПЕНС). Жири који је радио у саставу Валентин Венцел, Наташа Гвозденовић, Предраг Штрбац, награду је образложио речима да су две глумице које глумачки и певачки играју веома захтевну улогу Џенис Џоплин, „снагом дара, невероватном енергијом и вештином интерпретације“, оствариле изузетан квалитет и пружиле истинско уживање за публику.

Поступак редитељке да две глумице играју насловну улогу може се окарактерисати као извенредан и веома креативан, а Бојана и Соња су својим талентом и богатством сценског израза, успеле да такав поступак учине спектакуларним, наводи се још у образложењу.

За глумицу Соњу Исаиловић конференција за новинаре поводом доделе награде „Предраг Пеђа Томановић“ била је веома емотивна и због значаја награде и тога што веома цени његов рад, иако није имала прилику уживо да га гледа на сцени.

Прошла година ми није личила на успешну, али препознат је наш рад, труд и таленат, рекла је она, почаствована што награду дели са Бојаном Милановић од које је много научила.

Бојана Милановић се подсетила да јој је прва награда била управо „Предраг Пеђа Томановић“, али за најбољу студенткињу 2016. Тада је била слуђена њом, а сада је свесна њеног значаја.

Опомиње нас да водимо рачуна једни о другима, да се стидимо кад треба и обрачунавамо са злом, поручила је Бојана Милановић, подсећајући и на то да упркос времену, лошим условима, значајно је када млади имају подршку.

Како је додала, Џенис Џоплин је доказ како може да се бори.

Аница Петровић основне академске студије завршила је у класи Никите Миливојевића, просечном оценом 9.16. На награде које носе одговорност (недавно је добила једну на Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“), гледа као на ветар у леђа.

Треба веровати! Онда се све рашчисти. Имам осећај да сам на добром путу, каже Аница Петровић.

На конференцији за новинаре, поред дела управе Српског народног позоришта, управника Зорана Ђерића и директора Драме Милована Филиповића, присуствовали су и чланови породице Предраг Пеђе Томановића, мајк Милена Томановић и сестра Хелена Михић. Сви су пожелели још много успеха младим глумицама.

И. Б.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести