Представа Атељеа 212 се због Лечића повлачи са фестивала

БЕОГРАД: Екипа представе "64" ауторске Тене Штивичић, у режији Алиса Стојановиц и продукцији Атеља 212 из Београда неће учествовати у даљим активностима Сусрета позоришта/казалишта у Брчком пошто су сазнали да је члан фестивалског жирија глумац Бранислав Лечић, каже се у прогласу екипе.
lecic
Фото: Youtube Printscreen

"Из разлога што се поменути члан жирија активно укључио у поделу медија у Србији на подобне и неподобне, константно и посвећено бавећи се у, за њега, подобним медијима, искључиво иживљавањем, злостављањем и у сваком смислу малтретирањем наше колегинице Данијеле Штајнфелд, не можемо га сматрати ни на који начин особом која може да оцењује наш рад, нити то желимо да дозволимо", каже се у прогласу.

Драматуршкиња Биљана Србљановић је на свом фејсбук профилу Леја Келер објавила проглас екипе представе "64", наводећи да је прочитан у петак на 38. регионалним "Сусретима позоришта/казалишта" у Брчком, у коме се каже да су обавешетни "само сат времена пре почетка представе да је Лечић члан жирија".

Како се наводи, Атеље је представу одиграо у Брчком "само из поштовања према публици", и додаје се: "Надамо се да ћете разумети зашто нећемо учествовати у осталим активностима фестивала".

Глумица Штајнфелд била је пре неколико месеци оптужила Лечића за силовање, али је Више јавно тужилаштво у Београду оценило да не постоје основи сумње да је учињено наведено кривично дело. Приговор Штајнфелд на одлуку тужилаштва потом је одбио Апелациони јавни тужилац.

На наводе из прогласа, Лечић је данас одговорио преко своје фејсбук стране наводећи да се "десила непријатна сцена" у Брчком, када је после представе Атељеа 212 изашла Стојановић и пред глумцима рекла да не желе да их оцењује у жирију јер, како је навела, глумац напада групу медија и оптужује Штајнфелд.

"После овога, написао сам Алиси поруку, јер сам је волео и ценио и као редитеља и као особу. Рекао сам јој како је то чудно да постоји само једна опција - да сам крив, а не постоји опција да је Данијела лагала. И то без обрзира на правоснажну одлуку о одбацивању кривичне пријаве и брдо доказа који не само да показују да нема елемената да сам учинио то за шта ме је оптужила", навео је Лечић.

Глумац је истакао да на делу "замена теза", јер је њега "напала група медија у стравичној кампањи која је трајала пуних пет месеци у пуном интензитету, а наставила и после, ево три месеца након службене одлуке Тужилаштва".

"Не, не оптужујем Данијелу. Опет обрнуто. Она је мене оптужила јавно, а и кривично пријавила полицији и Тужилаштву. Ја се браним. Да ли ми треба одузети право и да се браним после свих напада и оптужби које су пљуштале на мој рачун месецима немилосрдно, док сам ћутао и чекао да све званично буде завршено?", упитао је Лечић.

Он је навео да неће ћутати нити бити равнодушан, јер су на његовој страни "и правда и истина и право".

"Шта је на страни вас који желите да постанете гласни активисти и борци на мој рачун, иако знате да нисам крив? Има сигурно нешто што је уз вас, али право и истина нису, то је сигурно", закључио је Лечић.

И Младеновић и Цвијетић се повукли с фестивала

Након што је екипа представе "64" објавила да неће учествовати у даљим активностима 38. сусрета позоришта/казалишта у Брчком јер је члан жирија глумац Бранислав Лечић, из истог разлога са фестивала су се повукли редитељ представе "Шиндлеров лифт“ Кокан Младеновић и писац Дарко Цвијетић.

Младеновић и Цвијетић су у поруци организаторима ове манифестације, коју је редитељ објавио на Фејсбуку, навели да су се радовали што ће представа "Шиндлеров лифт", коју су креирали заједно са ансамблом Камерног театра 55 из Сарајева, учествовати на фестивалу, али да су онда сазнали да је Лечић члан жирија 38. сусрета позоришта у Брчком.

Бранислав Лечић није осуђен по оптужбама за силовање наше колегинице Данијеле Штајнфелд, али је све у вези тог случаја ставило, у најмању руку, огромну моралну хипотеку над његов лични и уметнички интегритет, навели су Младеновић и Цвијетић.

Они сматрају да би учествовањем на фестивалу у чијем жирију седи, како су навели, "особа оваквог моралног профила", постали саучесници у претварању недопустивог у допустиво, неморалног у морално и да би се наругали траумираним ликовима из сопствене представе.

Један од основних мотива за наш рад на представи била је потреба да се никада и нигде не релативизују злочини, да жртве имају права да добију глас који ће говорити у њихово име, да имају права да престану да буду повређиване, биле оне живе или мртве, образложили су они.

Како су додали, један од најпотреснијих делова романа је онај који говори о сусретима џелата и жртава, силоватеља и силованих у једној средини "која нема снаге да прихвати истину и да спозна свој жалосни удео у катастрофи која је задесила друге и другачије".

У то име вас обавештавамо да се повлачимо из учешћа на фестивалу и из разматрања за награде. О томе ћемо обавестити управу и ансамбл Камерног театра 55 и медије Жалимо што ће Ваш уважени фестивал протећи без нас и радоваћемо се да будемо његов део наредних година, када ћемо моћи да наступимо без икаквих срамотних хипотека, поручили су Младеновић и Цвијетић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести