Представа „Ћелава певачица” премијерно у сомборском Народном позоришту

Представа “Ћелава певачица” Ежена Јонеска биће премијерно изведена данас у 12 часова, у Народном позоришту Сомбор, након одлагања из епи­демио­лошких разлога.
 Predstava “Ćelava pevačica”  Foto: Narodno pozorište Sombor
Фото: Представа “Ћелава певачица”  Фото: Народно позориште Сомбор

Како је било планирано, ова представа, у режији Иве Милошевић, требало је премијерно да буде изведена на дан сомборског позоришта 25 новембра.

Чувени комад театра апсурда, који је сада на сцену поставила Ива Милошевић, друга је пре­мијера у овој сезони сомборског позоришта, након комедије “Пред­седнице” Вернера Шваба, у режији Јане Маричић.

- Јонеско се, у својим драмама апсурда, бавио усамљеношћу модерног човека и бесмислом његове егзистенције. Сматрао је да је језик којим људи говоре неадекватан, аутоматизован, и да „изневерава“ најинтимније садр­жаје јер се састоји од отрцаних и безличних исказа. У његовом свету људи говоре, а да ништа не кажу. Код њих постоји одсуство унутрашњег живота и механика свакодневног. Јонеско нам при­казује човека који је огрезнуо у своју друштвену средину и који се не издваја из ње – напомиње редитељка Ива Милошевић.

У „Ћелавој певачици“ Јонеско је, по речима редитељке, про­тестовао против малограђанског, буржоаског конформизма.

- Говорио је да је управо конформиста, малограђанин из­губ­љен и дехуманизован, ока­мењен. Сматрао је да су речи мало­грађана само шумови лишени смисла. Његово позориште апсурда приказује свет као непојмљиво место. Колико клишеа и стереотипних фраза ми употребљавамо у свакодневном животу, чудио се. У којој мери су људи које у стварности срећемо јединствени? Као да су то бића без лица, личности без особености – примећује редитељка Ива Ми­лошевић.

У представи играју: Нинослав Ђорђевић, Драгана Шуша, Срђан Алексић, Биљана Кескеновић, Софија Мијатовић и Перо Стојанчевић. Сценограф представе је редитељ Горчин Стојановић, костимограф Биљана Гргур, а композитор Владимир Пејковић.

        Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести