Премијера монодраме “Чај са Кублај–каном” у Битеф театру

НОВИ САД: У склопу новог концепта Битеф театра, који подразумева чвршће повезивање с темама и естетикама којима се бави Битеф фестивал, од прошле године је овај театар увео програм под називом “Месец независне сцене”, као подршку независним ауторима и трупама.
m
Фото: Promo

Овај програм се због пандемије реализује у смањеном обиму, а публика ће овог месеца моћи да погледа два независна пројекта.

У четвртак, 4. фебруара, са почетком у 19 часова, на програму је продукција трупе “Упалимо рефлекторе”, под називом “Чај са Кублај-каном” аутора Саше Радоњића, по адаптацији и драматуршкој интервенцији Александра Милосављевића. Биће то београдска премијера ове представе, а новосадска ће уследити 18. фебруара у Позоришту младих. Друга представа у овом програму најављена је за суботу, 13. фебруара, и тада ће у Битеф театру бити реализовано “Рађање човека на ивици” - презентација психодраме терапеута Вука Вуковића.

“Чај са Кублај – каном” је монодрама са два лика (Писац и Пишчев глас), коју изводи Југослав Крајнов, познати новосадски глумац, који се, након много улога у представама матичног Српског народног позоришта и низа других театарских кућа, први пут огледа у монодрами. Иначе, како сам писац објашњава, “Чај са Кублај – каном” је интимна, џепна енциклопедија његових искустава из вишемесечне борбе за живот која се одигравала 2009, а све у форми и руху монодраме.

Као у свакој енциклопедији и овде су све одреднице до детаља веродостојне, односно представљене онако како су се стварно збиле, изузимајући завршну микроновелу која баца рефлекторско метафоричко светло по дубини и ширини тих стварних догађаја. Аутор се нада да његова на овај начин артикулисана искуства могу некоме некада у суочавању са сличним траумама бити од користи, односно представљати подстрек у непредавању стихији која би их изненада понела, речи су Саше Радоњића, новосадског песника, приповедача и прозаисте, сценаристе, драмског писца, сувласника издавачке куће и књижаре “Соларис”, али и музичара, оснивача и фронтмена музичке групе “Соларис блуз бенд”.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести